Стала відома доля ведмедя, який пережив російську окупацію.

Отож, азіатський чорний ведмідь, якого знайшли в покинутому зоопарку на сході України, успішно прибув до свого нового постійного місця проживання в Шотландії. Подробиці розповіли журналісти видання The Guardian.

Відомо, що Ямпіль в Шотландії якийсь час перебуватиме у тимчасовому вольєрі, допоки зоопарк не назбиратиме кошти на його новий постійний вольєр.

Зоопарк планує зібрати 200 тисяч фунтів стерлінгів на новий вольєр та утримання Ямпіля. Наразі місцеві підприємства та окремі благодійники пожертвували 60 тисяч стерлінгів.

"У нас є найкраща команда, яка подбає про нього та допоможе зробити цей перехід максимально мирним і спокійним для нього", – каже власник зоопарку Five Sisters Брайан Керран.

У зоопарку кажуть, що Ямпіль — "ніжний ведмідь", співробітники звіринця сподіваються, що зможуть забезпечити йому гарне життя в Шотландії, де він зможе стати "щасливим, нормальним ведмедем".

Зазначимо, що коли у жовтні 2022 року українські військові увійшли до покинутого зоопарку в селищі Ямпіль Краматорського району Донецької області, то побачили, що за час окупації 200 тварин загинули. 12-річний ведмідь виявився одним із небагатьох, хто залишився живим.

Волонтери, які знайшли тварину, зазначають, що 12-річний ведмідь був поранений, адже біля його клітки не так давно розірвався снаряд, і він був контужений. За словами очевидців, тварина була у жахливому стані; ще п’ять днів, і ніхто б його не зміг врятувати.

Зазначимо, що ведмідь, якого назвали на честь села в Донецькій області, де його знайшли українські військові, Ямпіль, був одним із небагатьох з 200 тварин у зоопарку, які вижили.

Після порятунку про нього опікувалася бельгійська благодійна організація Natuurhulpcentrum.

До слова, до широкомасштабного вторгнення московитої орди в Україну, контактний зоопарк Yampol Zoo був одним із найпопулярніших туристичних локацій на Донеччині. А ще в Ямпелі функціонувала страусова ферма, де можна було спостерігати за життям сімейства страусів, дізнатися більше про звички та особливості цих птахів, побачити їхні кумедні та дивовижні "танці" під час шлюбного періоду.

Поблизу зоопарку був величезний густий ліс, де проходила екостежка "Лісове намисто" Лиманського лісгоспу. На її території також мешкали екзотичні тварини: альпаки, кенгуру, австралійські страуси, носухи, єноти-полоскуни.

От тільки в цьому селищі міського типу на Донеччині, у приватному зоопарку було з'їдено російськими окупантами або закатовано десятки тварин.

Читайте також:

Це потрібно знати: в Україні змінять правила щодо перебування тварин у укриттях

Рятуватимете тварину у ветеринара: які різдвяні рослини токсичні для котів і собак

Це допоможе і на дачі, і в селі: як швидко позбутися бліх на ділянці, де є тварини

Просто фантастика: у Чорнобилі сфотографували рідкісних тварин із Червоної книги