Стало відомо, що тонни розпеченої лави накрили найстаріше місто Ісландії — кілька будинків на околиці Гріндавіка згоріли буквально за мить.

Про це в соцмережі Xнаписав президент Ісландії Гудні Йоганнессон з посиланням на дані Метеорологічного центру Ісландії.

Відомо, що виверження вулкана на півострові Рейк'янес відбулося після серії землетрусів. Через підземні поштовхи земля буквально розділилася на дві частини - за словами місцевих, ширина розлому приблизно 150 метрів.

В даний час потік лави вже сформувався, і він збільшується, проте точне місце звідки виривається лава поки визначити неможливо. Також розростається і спричинена виверженням тріщина у землі.

У ніч проти 14 січня на півострові сталося близько 200 землетрусів. Саме тому о 4-й ранку з Гріндавіка, в якому мешкає близько 4000 осіб, почалася евакуація. На момент початку виверження у місті залишалися лише рятувальники.

Після того, як екстрені служби всіх евакуювали, вони почали будувати спеціальні огорожі, щоб зупинити лаву, але поки що це не допомагає. Магма продовжує текти містом, яке заснували в 934 році.

Нагадаємо, що в Гріндавіку знаходиться, крім іншого, знаменитий курорт з гарячими джерелами "Блакитна лагуна". Наразі він закритий.

Нагадаємо, зараз на території Ісландії знаходяться 33 активні вулканічні системи. Так, за даними The Guadrian, це п'яте виверження вулкана на Рейк'янесі з 2021 року. Останнє сталося 18 грудня 2023 року — за кілька тижнів до цього влада евакуювала всіх жителів Гріндавіка. Декілька сотень із них за останні кілька тижнів повернулися додому, але 14 січня були евакуйовані знову.

Читайте також:

Набагато небезпечніше, ніж коронавірус: світові загрожує нова пандемія, яка "випалюватиме" людей

Помилка, яку робить кожна господиня: чому не можна поливати квіти вдень і чим це небезпечно

Чекайте на неприємності: що означає, якщо в автомобілі почало вібрувати кермо