Мед - це той продукт, який кожна людина має споживати щодня. Однак, щоб отримати від меду максимальну користь, дуже важливо, щоб його якість була чистою. Ще б пак, багато переваг можуть зникнути на етапі виробництва, якщо він піддасться фальсифікації, тому так важливо знати, як визначити хороший мед.

Важливо пам'ятати, що тільки якісний і натуральний мед має позитивний вплив на організм.

Його користь полягає в тому, що:

  • мед - це добрий джерело антиоксидантів, які можуть захистити організм від запалень;
  • містить безліч поживних речовин;
  • має антибактеріальні та протигрибкові властивості;
  • може заспокоїти біль у горлі та кашель;
  • краще для рівня цукру в крові, ніж звичайний цукор;
  • може покращити здоров'я серця;
  • сприяє загоєнню опіків та ран;
  • допомагає при проблемах із травленням, таких як діарея;
  • допомагає скоротити калорії, не зменшуючи споживання солодкого;
  • має деякі когнітивні переваги. Наприклад, поліфеноли у меді позитивно впливають на згадку.

Визначити наявність у продукті сторонніх добавок можна прямо на ринку. Для цього потрібно знати характеристики натурального меду, щоб по них легко виявити дійсно варіант.

Натуральний мед:

  • Має квітковий аромат
  • При ковтанні може викликати невелике печіння у горлі
  • Має пластичну текстуру
  • Густий, але не надто
  • Без будь-яких слідів піни зверху
  • Містить вкраплення пилку або воску

Ненатуральний мед:

  • Зовсім не пахне чи віддає кислинкою
  • При ковтанні не призводить до відчуття печіння у горлі
  • Відрізняється густою текстурою з грудками або навпаки, надто рідкий
  • Має піноутворення на поверхні

Але іноді подібні ознаки зовсім не говорять про фальсифікат, адже буває мед зовсім без запаху, але він є абсолютно органічним. Його бджоли збирають там, де росте іван-чай.

Як перевірити мед на натуральність

Для початку зверніть увагу на його густину. Зачерпніть ложечкою невелику кількість меду і подивіться, як він стікає в тарілку. Підробка стікатиме швидко, а поверхня рівномірно розтечеться по ємності. Натуральний продукт при стіканні сформує подібність гірки.

Також можна використовувати звичайний хліб. Зануріть його в мед хвилин на 10. Якщо він затвердів, значить у меді відсутні домішки. Якщо ж хліб залишився м'яким, це говорить про неблагонадійність продавця.

Є ще один спосіб. Засвітіть сірник і піднесіть до меду. Спробуйте підпалити продукт. Органічний плавиться і шипітиме, а ось розбавлений закипить.

А ось визначити наявність крохмалю, який часто додають до густини, можна дуже просто. Наповніть склянку водою і розведіть у ній 1 столову ложку меду, потім додайте одну краплю йоду. На фальсифікат вкаже осад на дні і зміна відтінку на синюватий.

Читайте також:

Неймовірна м'якість вас здивує: рецепт свинини, тушкованої із квашеними огірками у сметанно-медовому соусі

Цю помилку роблять майже все: за якої температури потрібно зберігати мед, щоб він не втрачав корисність

Солодкий еліксир довголіття: чим корисний мед для людей похилого віку

Гастрономічний шедевр: рецепт качки в апельсиново-медовому соусі з яблуками та картоплею

За якої температури потрібно зберігати мед, щоб він завжди залишався корисним і не псувався