Всі досвідчені садівники знають, що поряд з іншими рослинами троянди менше хворіють. Разом з тим, якщо вибрати "сусіда" для королеви саду неправильно, то можна втратити цілий розарій. Вся річ у тому, що троянди - досить вибагливі рослини, які потребують уваги та турботи насамперед для себе.

Багато садівників вважають, що якщо троянди ростуть у розарії окремо від інших квітів, то це виглядає набагато краще та красивіше, та й доповнювати королеву саду зовсім необов'язково іншими рослинами, вона сама по собі гарна.

А ось підбираючи сусідство для такої примхливої ​​квітки, як троянда, потрібно вибирати тих представників флори, які не створюватимуть надто багато тіні, не стануть причиною появи хвороб та шкідників, а також не виявляться красивішими, ніж королева клумби.

Наприклад, троянди красиво виглядають на тлі хости, проте між цими рослинами постійно йде за виживання, світло, живлення, воду. Так, хоста краще росте у півтіні, а троянда любить сонце весь день.

Крім того, не рекомендується висаджувати троянди разом із наступними культурами:

  • Рододендрон. Чагарник вимогливий до ґрунту: він неодмінно має бути кислим, інакше рослина зупиняється в рості. Розі, навпаки, потрібен нейтральний ґрунт.
  • Гортензія. Як і попередня рослина, гортензія віддає перевагу кислим грунтам, які зовсім не підходять кущам троянд.
  • Тюльпани. Час цвітіння тюльпанів та троянд сильно відрізняється і хочеться посадити їх разом. Однак цибулинна культура потребує щорічного викопування, що призведе до пошкодження коренів троянди.
  • Жоржини. Рослина, як і троянда, схильна до борошнистої роси. І викопувати бульби необхідно щороку, турбуючи королеву саду. Однак є ще одна причина: цвітіння культур припадає на один період.
  • Іриси. Обидві рослини гарні, але лише окремо. Після цвітіння ірис буде малодекоративним і може зіпсувати дизайнерський задум.
  • Флокси. Багаторічник добре поєднується з трояндами, проте обидві культури схильні до борошнистої роси. І тут посадки доведеться частіше обробляти фунгіцидами.

Також садівники кажуть, що троянда погано почувається на одній клумбі з цибулинними культурами, тому навіть не питайте, можна саджати лілії поряд з трояндами чи ні - ні, не можна.

А ще троянди не можна садити поруч із березами, ялинами та іншими деревами з поверхневою кореневою системою: вони виявляться неконкурентоспроможними у боротьбі за харчування та вологу. Недоречна королева квітів та у плодовому саду.

Читайте також: