Дуже багато українців вважають, що додавання молока до кави дуже корисне, оскільки молоко пом'якшує дію кофеїну на судини, а молочні жири пом'якшують дію кавових кислот. Тим часом дієтологи все частіше заявляють, що, як і будь-який інший продукт, кава з молоком – це не добре і не погано для людського організму, якщо споживати його помірно. Ось тільки дуже важливо знати яке молоко можна додавати, а яке не рекомендується.

Стало відомо, що для приготування кави з молоком підійде будь-яка молочна продукція. Тваринне молоко буде доречним завжди, а ось альтернативне — ні.

Так, дієтологи не радять брати для кави з молоком соєве та вівсяне молоко, оскільки ці інгредієнти погано поєднуються між собою. За словами експертів, вони мають специфічний смак і не такі солодкі як продукт на основі кокосу або горіхів. Також до кислотнішої кави не підійде бананове молоко.

Разом з тим для приготування кави в домашніх умовах баристи радять брати продукцію з професійної лінійки, а не звичайне "побутове" молоко. За їхніми словами, хороше молоко має достатню кількість білка та жиру. Найкраще брати пастеризоване або ультрапастеризоване молоко.

До речі, від жирності вибраного молока смак напою ніяк не зміниться, це вплине лише на густину напою — він може стати водянистішим.

Інші види тваринного молока

Козяче молоко добре поєднується з кавою темної обсмажування, яка проходить продовжений період карамелізації. У цього молока насолода менше, ніж у коров'ячого, тому воно підходить для кави з вираженою власною насолодою.

У овечого молока, насолода вища, ніж у коров'ячого, тому навіть якщо ви віддаєте перевагу каві з цукром, для чашки латте на основі овечого молока цукор вам не знадобиться.

У кобилому молоці набагато більше лактози, ніж у коров'ячому, майже в півтора рази, а ось вміст жиру навпаки набагато менший. Латт на його основі буде солодким, але з менш щільною текстурою.

Що краще за каву з молоком чи з вершками?
У вершках містяться у більшій кількості жири, які при додаванні до кави збагачують її смак, роблячи напій м'якшим і насиченішим. З молоком смак кави буде більш нейтральним.

Читайте також:

Допоможе звичайний кефір: як без проблем прибрати з чашок чайний чи кавовий наліт

Усього щіпка та зайва вага танутиме: яку спецію додати до кави, щоб стати стрункішою та здоровішою