Всі дачники знають, що є рослини, що відлякують шкідників, так звані репеленти, без яких практично не обходиться жоден садок. А є, навпаки, рослини, які приваблюють себе шкідників більше, ніж інші. Попелиця, наприклад, комаха зовсім крихітна, проте вона завдає садівникам величезних проблем.

І справді, садівники знають, що для попелиці немає табу – вони поселяються на будь-яких рослинах, від невеликих квітів до плодових дерев. Більш того, ці комахи поширюються настільки стрімко, що завдають посадкам серйозної шкоди.

Черемха

На багатьох дачних ділянках росте черемха. Дуже красива, корисна рослина, що тішить око. Ось тільки це суцільний розсадник шкідників.

Її просто люблять попелиця, квіткоїд і глід. Сусідство черемхи з плодовими деревами просто згубне!

Квліна

Гарний квітучий чагарник із ягідками декоративний весь сезон. Але попелицю приваблює ще більше, ніж черемха. А ще на калині заводиться калиновий листоїд, який наприкінці літа відкладає до 600 яєць! Коли листоїду багато, поїдають не лише листя, а й ягоди і навіть молоді пагони!

Ще на калині можуть завестися чохликова міль і кома щитівка.

Акація, бузина чорна та фуксії

Акація теж сильно приваблює попелиця чорну, яка потім розноситься мурахами по всій садовій ділянці.

Бузина чорна - саме з цієї рослини може початися навала попелиці. Бувають занедбані випадки, коли рослину вже не врятувати, і її просто вирубують.

Фуксії - чарівні квіти, побачивши яких білокрилка стає сама не своя. Тому, якщо є бажання висадити фуксію в сад, налаштуйте багаторазові обробки. А восени краще не заносити квітку додому, поки не буде повної впевненості, що разом із квіткою на зимівлю ви не занесли й білокрилку.

Читайте також:

Троянди доведеться викопати і спалити: які рослини в жодному разі не можна садити поряд із цими квітами

Будьте готові до неприємностей: чому ніколи не можна приймати подарунок у вигляді горщиків із квітами

Ви загробите свої улюблені троянди: з якими рослинами ці квіти не зростатимуть поруч

У будинку буде постійна лайка та скандали: які кімнатні квіти не можна тримати в квартирі