Ніхто не заперечуватиме, що картопля для українців є символом ситності та домашнього затишку. Ще б пак, українці готують картоплю різними способами, включаючи варіння, смаження, гасіння та пекарські приготування. А ще бульби картоплі часто використовують для приготування таких страв як деруни, крафени, картопляники та багато інших. Не дивно, що картоплю українці садять у досить великій кількості. Ось тільки одна річ виростити врожай, а зовсім інша – зберегти.

І справді, при тривалому зберіганні картоплі часто виникають проблеми. Зокрема, поширена ситуація, коли картопля втрачає свої звичні смакові якості та стає солодкою.

Вся справа в тому, що картопля містить природні цукри, але при тривалому зберіганні в умовах низької температури та високої вологості відбувається перетворення крохмалю на сахарозу, яка в результаті і змінює смак картоплі. Більше того, якщо температура опускається нижче нуля, це може змінити як смак, а й зовнішній вигляд і текстуру, роблячи картоплю практично непридатною використання.

Щоб зберегти картоплю на балконі взимку, необхідно запам'ятати ряд правил:

  • на балконі (або у спеціальному ящику) має бути температура – ​​від +2С до +4С. Якщо підніметься хоча б до +7ºС, то картопля почне псуватись – сохнути і проростати;
  • стандартний рівень вологості повітря для картоплі – 80-85%. Вища вологість викликає гниття. Як поглинач зайвої вологості часто використовують буряк, який кладуть зверху;
  • сонячне світло згубне для коренеплодів. Навіть якщо ви помістили картопля на балконі на 1-2 місяці, то її потрібно ретельно закрити в ящику;
  • незважаючи на суворі умови, картопля повинна "дихати", тобто будь-якому сховищу потрібна вентиляція. Балкон гарний тим, що він постійно провітрюється. Також слід запобігти попаданню в мішки, коробки та ящики вуличного пилу та бруду, комах та гризунів.

До слова, багато господинь загортають картоплю на балконі старими ковдрами, сподіваючись, що під ними картопля буде знаходитися в теплі. Відразу згадується поширений вислів: "Хто кого гріє: шуба людину чи людина шубу?»". Якщо немає джерела тепла всередині термозони, то ніякі ковдри від промерзання картоплю не врятують. При "диханні" картопля виділяє настільки мізерне тепло, що його можна не враховувати в розрахунках.

Читайте також:

Смачніше готувала лише бабуся: як зварити картоплю, щоб вона не розвалювалася

З одного куща можна зняти відразу два відра: як приготувати правильне підживлення для помідорів

Один тільки запах змусить вас бігти за ложкою: рецепт тушкованої капусти з томатною пастою на сковороді