Василь Анісімов, колишній соратник російського олігарха Алішера Усманова, став сьомим мільярдером, який відмовився від російського громадянства з початку повномасштабної війни в Україні. Про це повідомив Forbes Russia з посиланням на документи, надані Анісімовим.

Про це пише «epravda»

Згідно з документами, Анісімов офіційно відмовився від російського громадянства у вересні 2022 року, зберігши громадянство Домініки та Хорватії. Спочатку він отримав домініканське громадянство у середині 1990-х років за ціною приблизно 60 000 доларів.

Згодом у жовтні 2003 року Анісімов отримав хорватське громадянство завдяки значним інвестиціям, зокрема, вклавши близько 11 мільйонів доларів у нерухомість, включаючи будівництво спортивного комплексу на острові Корчула.

Цей об'єкт служив тренувальним полігоном для російських художніх гімнасток майже два десятиліття до початку війни.

Після відмови від російського громадянства Анісімов в'їхав до Росії за діловою візою, виданою на запрошення ТОВ «Велике Домодєдово». Анісімов стверджує, що більше не володіє активами в Росії, передавши свою колишню компанію Coalco разом із "Великим Домодєдовим" призначеним менеджерам.

"Зараз Анісімов - громадянин Хорватії. Свій перший хорватський паспорт він отримав у жовтні 2003 року. Це вимагало набагато більших інвестицій: за кілька років він вклав у нерухомість країни загалом 11 млн дол. Гроші пішли, зокрема, на будівництво спортивної бази в Хорватії на острові Корчула. Там майже 20 років, аж до початку війни, тренувалися російські мистецькі гімнастки", - пише видання.

На даний момент Forbes оцінює статки Анісімова в $1,6 млрд, в основному за рахунок продажу частки Усманова в Михайлівському ГЗК та інших активів. Крім своїх ділових підприємств у Казахстані та Африці, Анісімов у 2022 році розширив свою діяльність у сфері нерухомості в ОАЕ.

Анісімов приєднується до списку відомих бізнесменів, які останнім часом відмовилися від російського громадянства.

Читайте також:

А ніхто й не сумнівався: у Росії головному конкуренту Путіна заборонили балотуватися у президенти

Випускав балістику та компоненти ядерної зброї: на важливому російському заводі стався потужний вибух

Не викликайте лиха: названі місця в будинку, де не можна вішати картину