Сумно усвідомлювати, але деякі фермери (та й деякі заводи) в Україні в гонитві за прибутком або за спробою дати низьку ціну для покупця іноді вдаються до одного прикрого хитрощі – розбавляють молоко водою. Хтось це робить у зовсім невеликих кількостях, а хтось може спочатку добре молоко перетворити просто на водний молочний розчин. Існує кілька способів, як у домашніх умовах перевірити чи не розбавлене молоко водою.

І справді, якісне молоко має бути виготовлене із цільного молока та/або з знежиреного молока з додаванням вершків і не містити жодних добавок та домішок.

Так, найшвидший спосіб дізнатися розбавлене молоко чи ні-за допомогою спирту.

Отже, насамперед потрібно купити в аптеці спирт 76-96 градусів (звичайна горілка не підійде!). Якщо чистого спирту не продається - просіть якусь настоянку на 96% спирті (вони є завжди);

У невелику кількість молока, нехай буде 10 мл, потрібно додати вдвічі більше спирту і перемішати. Молоко згорнеться майже відразу. Якщо ж "пластівці" утворюються через 1 хвилину, розбавлено близько 20% обсягу молока, а якщо через 20 і більше хвилин, то воно розбавлено майже наполовину.

Другий спосіб - в теплу воду влити тонким струмком молоко. Воно "ляже" на дно склянки. Якщо ж у склянці ви побачите рівномірний розподіл рідини, і буде рівномірний брудно-білий колір, то знову таки молоко розбавлено.

Інші способи розлучення людей – це додавати у молоко не молочні продукти.

  • крохмаль і борошно - щоб розбавлене молоко здавалося смачнішим;
  • соду та антибіотики - щоб молоко довше зберігалося;
  • рослинні жири та пальмова олія – щоб знизити витрати виробництва молока та збільшити обсяги продукції.

Читайте також:

Урожай вас точно здивує: навіщо польські городники підливають прокисле молоко на грядки з огірками

Не надумайте його виливати: як скисло молоко може стати вам у пригоді в господарстві

Діти уплітатимуть прямо зі сковороди: рецепт ситного омлету на молоці з додаванням сосисок

Секрет одеської тещі: рецепт макаронів з молоком та сиром на сковорідці, якими можна нагодувати всю родину