Всі городники знають, щоб сусідство овочів на городі було сприятливим, потрібно, щоб рослини не пригнічували один одного, не конкурували між собою за поживні речовини чи життєвий простір. Так, не варто садити один біля одного овочі з різними умовами розвитку, загальними захворюваннями та шкідниками, якщо є загроза перезапилення.

Hyser зібрав список небажаних для огірків сусідів. Іншими словами не всі культури слід садити поряд з огірками.

Вирощуємо огірки правильно

Помідори

Помідори та огірки поруч - це не дуже критично, але все ж таки, якщо є можливість не саджати їх поруч або в одній теплиці, скористайтеся цим. Вся справа в тому, що у томатів та огірків різні умови розвитку. Так, помідори віддають перевагу помірному теплу і поливу, поглинанню тільки прикореневої зони, їм потрібно провітрювання, а от огіркам для нормального самопочуття потрібне тепло, висока вологість, рясний полив з зрошенням листя. Крім того, вони мають загальне захворювання — фітофтора. Вона може завдати непоправної шкоди посадкам.

Перець

Теоретично садити перець поруч із огірками можна, оскільки овочі не конкурують між собою. Однак перець, як і томат, належить до сімейства пасльонових, тому сприятливі йому умови дуже відрізняються від тих, що потрібні огірочкам. З цієї причини вирощувати усі пасльонові – баклажани, перці, а особливо картопля – біля огірків небажано.

Пряні трави

Більшість із них виявляться поганими сусідами, оскільки сильним ароматом здатні зіпсувати смак огіркових плодів. Не треба сіяти біля гарбузових чебрець, розмарин, базилік та інші. А ось кріп, руккола або м'ята можуть бути сусідами з огірками. На смак останніх їхній аромат ніяк не впливає.

Часник та цибуля

Часник та огірки краще садити на відстані 50 сантиметрів один від одного. А ось цибулю та огірки не варто садити на одній грядці, нехай вони будуть на сусідніх.

Підбиваючи підсумки, можна сказати наступне: не треба садити поряд з огірками картопля, гарбуз, кавун, диню, пряні трави (крім кропу). А ось хорошими сусідами для огірків є капуста, кукурудза, бобові, буряк, цибуля, селера, шпинат, соняшник, виноград, календула, настурція.

Читайте також:

Запам'ятайте це: які два овочі в жодному разі не можна садити на місці огірків

Урожай вас точно здивує: навіщо польські городники підливають прокисле молоко на грядки з огірками

Доведеться віддавати свиням: через яку помилку городні огірки виростають гіркими та несмачними