Цибуля – культура, яка користується величезною популярністю серед дачників. Однак для отримання врожаю потрібний не тільки правильний догляд за рослинами, але й вибір місця для вирощування.

Докладніше про те, де потрібно посадити цибулю, щоб збирати врожай ящиками, читайте у нашому матеріалі.

Давайте розглянемо, на яких ділянках цибуля зростатиме найкраще і яких слід дотримуватися правил сівозміни.

Сівообіг є чергування різних культур на одній ділянці протягом декількох років. Ця практика допомагає запобігти виснаженню ґрунту, покращує його структуру, її родючість та знижує ризик розвитку захворювань.

Кожна культура має свої особливості у споживанні поживних речовин, вплив на мікрофлору ґрунту та сумісності з іншими рослинами. Виходячи з цього, важливо знати, які рослини краще садити разом, а які слід уникати.

Торкаючись саме цибулі, він віддає перевагу світлим, пухким і родючим ґрунтам, багатим органічними речовинами й мікроелементами. Однак він не виростає на кислих, солончакових або заболочених ґрунтах, а також на ділянках, де раніше вирощувалися родинні культури, такі як часник, ріпа, редька, редис, буряк та морква.

Кращими попередниками для цибулі вважаються рослини, що збагачують ґрунт азотом, фосфором і калієм, а також борються з бур'янами й шкідниками - наприклад, бобові (горох, квасоля, конюшина, люцерна), хрестоцвіті (капуста, бруква, редька, гірчиця), злакові, ячмінь, пшениця, жито) та трав'янисті сидерати (лівкою, фацелія, календула, нігтики). Отже, посадивши цибулю після цих культур, очікується хороший урожай.

Вкрай сприятливим місцем для вирощування цибулі вважається ділянка, на якій раніше росла гірчиця. Гірчиця в якості сидерата збагачує ґрунт азотом, фосфором, калієм, кальцієм, магнієм та мікроелементами, а також виділяє фітонциди, які пригнічують грибки, бактерії та нематоди. Тому цибуля, посаджена на ділянці після гірчиці, отримає всі необхідні для зростання і розвитку речовини. Він буде рости швидко, сформує великі та соковиті цибулини з приємним ароматом та смаком. Висновок: для отримання рясного врожаю цибулі варто вибрати місце, де раніше зростала гірчиця.

Читайте також:

Результат вас точно здивує: навіщо в морозильну камеру кладуть голівку цибулі.

Секрет наших бабусь: для чого цибулю завжди ошпарювали окропом. Ця хитрість вас здивує

Урожай вас здивує: як правильно доглядати озиму цибулю, щоб вона виросла великою і солодкою