2023 року рівень підробки банкнот національної валюти в Україні залишався низьким. Найчастіше підробляли банкноти старого зразка, повідомляє прес-служба Національного банку.

Так, за підсумками минулого року, на 1 млн. шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 2,1 підроблених банкнот (за підсумками 2022 року, близько 2,2 банкноти). За інформацією Європейського центрального банку, цей показник у країнах Європейського Союзу у 2023 році майже у вісім разів вищий і становив приблизно 16 банкнот євро (за підсумками 2022 року, 13 банкнот).

Підробка національної валюти

Найчастіше у 2023 році підробляли банкноти старого зразка, зокрема більшість (93%) вилучених з обігу підробок припадала на банкноти трьох номіналів:

  • 200 грн (61% від загальної кількості вилучених підробок та 41% від їх загальної суми);
  • 500 грн (24% та 41% відповідно);
  • 100 грн (8% та 3% відповідно).
Інші вилучені з обігу підроблені банкноти гривні становили лише 7%.

Як наслідок, за результатами моніторингу 2023 року, підробки банкнот гривні нового зразка становлять лише 18% від загальної кількості підробок, вилучених у банківській системі України. Відповідно на 1 млн справжніх банкнот гривні нового зразка кількість підроблених становила лише 0,4 банкноти.

"Це обумовлено посиленою системою захисту, яку мають банкноти національної валюти нового покоління, зокрема високих номіналів 100, 200, 500 та 1000 гривень, які Національний банк ввів в обіг у 2015-2020 роках", - йдеться у повідомленні.

Підробка іноземної валюти

Рівень підробки банкнот іноземної валюти минулого року також був низьким. За 2023 рік банки та фінансові установи по всій Україні вилучили з обігу менше 700 підроблених банкнот іноземної валюти (у 2022 році – близько 600).

Серед вилучених із обігу 2023 року підроблених банкнот іноземної валюти переважали долари США - 97% від загальної кількості всіх вилучених підроблених банкнот іноземної валюти. На банкноти євро минулого року припадало лише 3% вилучених підроблених банкнот іноземної валюти.

Найчастіше зловмисники підробляли іноземні банкноти таких номіналів:

  • 100 та 50 доларів США (92% та 7% від загальної кількості вилучених підроблених доларів США);
  • 50 та 200 євро (39% та 30% від загальної кількості вилучених підроблених євро).

У НБУ нагадали, що у разі сумнівів щодо справжності банкнот гривні та іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти до Нацбанку для проведення досліджень.

«За результатами таких досліджень, які здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Банкноти іноземної валюти, визнані справжніми, повертаються власнику. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості. Про їхнє вилучення Нацбанк повідомляє Бюро економічної безпеки, всі підроблені банкноти в установленому порядку передаються їхнім уповноваженим працівникам для проведення розслідувань», - повідомили у НБУ.

Читайте також:

Не розкидайтеся грошима: хто з українців може платити за комуналку лише 25%

Можна заробляти 70 тисяч гривень: названо вакансії, на яких платять такі гроші

У Путіна починаються історичні проблеми з грошима: що розповіли у британській розвідці