Кожен досвідчений садівник знає, що дерево черешні досить швидко розростається, а плоди з'являються саме на нових гілочках. Тому їхнє зростання потрібно спрямовувати за допомогою обрізки.

І справді, приймаючись до обрізки черешні, кожен чоловік повинен пам'ятати, що ягоди черешні зав'язуються на однорічних гілках, тобто торік, що з'явилися. Більшість таких гілок росте цілим букетом у різні боки з основної гілки. Тому основне завдання обрізки – проредити крону, зупинити стрімке зростання верхівки та зберегти плодові гілочки.

При цьому слід пам'ятати, що оптимальна висота черешні становить близько чотирьох метрів. Якщо крона потребує ретельнішого оновлення, то слід провести обрізку двічі: навесні і в другій половині літа.

Оптимальний час для обрізки черешні – з середини березня до початку квітня. Слід встигнути до того, як у дереві почнуть активно рухатися соки та з'являтися нирки.

Як правильно обрізати черешню навесні в залежності від віку дерева

Якщо дерево зовсім молоде і йому один рік, тоді слід зосередитись на формуванні зручною для догляду кроною та укоротити центральний стовбур.

На другому році потрібно формувати нижній ярус гілок, які мають бути близько 30 сантиметрів один від одного. Їх можна вкоротити лише на 20 сантиметрів.

Однак якщо на дереві з'явилося не так багато нових гілок, то старі слід підрізати лише на одну бруньку, щоб почалося розгалуження.

Що ж до саджанців, то якщо їхнє зростання менше 70 сантиметрів, то краще їх поки не чіпати.

Але є загальна схема обрізки черешні. Спочатку потрібно вкоротити торішні плодові пагони перед першою бічною гілочкою. Стовбур краще очищати від нових гілочок, що ростуть на висоті до 80 сантиметрів від землі. А далі можна обрізати відмерзлі та пошкоджені гілки, а також рівняти верхівку.

Читайте також:

Від урожаю буде льох ломитися: як правильно проростити картоплю перед посадкою. Так робили за старих часів

Урожай вас точно здивує щедрістю: навіщо досвідчені городники замочують насіння у перекисі водню

Урожай вас точно здивує: навіщо польські городники підливають прокисле молоко на грядки з огірками