У таке складно повірити, але отримати власний урожай зелені, трав та навіть овочів з підвіконня цілком реально. Щоправда, кожній господині потрібно враховувати, що овочам та зелені в будинку для врожаю знадобиться поєднання всіх тих самих умов, що й на грядках, а саме стабільне тепло, яскраве освітлення та тривалий світловий день, а також доступ свіжого повітря. І тоді навіть огірки не треба буде купувати.

Отже, насамперед потрібно розуміти, що для домашніх городів підійдуть лише кімнати з високою вологістю повітря. При цьому, щоб огірки розвивалися нормально, їм потрібен світловий день тривалістю не менше 12 годин, а в ідеалі – до 14 годин. Значить, краще зупинитись на південному підвіконні.

Крім того, оскільки в квартирі відсутні комахи-запилювачі, слід вибирати скоростиглі партенокарпічні сорти і гібриди, які утворюють плоди без запилення: "Регата", "Фотон", "Тандем", "Просування F1", "Дружна сімейка F1", " Квітневий F1", "Зозуля F1".

Як підготуватись до посадки огірків на підвіконні.

  • Місткість. Потрібні широкі контейнери, оскільки коренева система огірка росте вширше, ніж углиб. Перед використанням контейнера чи ящика промийте його милом.
  • Грунт. Для вирощування овочів можна використовувати купіровану грунт. Це може бути субстрат, призначений для гарбузових культур чи кімнатних квітів. Якщо ви робите самостійно суміш, то потрібно взяти в рівних кількостях городню землю, компост і дерн. Але перед використанням суміші її потрібно знезаразити від бактерій. Покладіть ґрунт у гарячу духовку і утримайте там протягом півгодини, це вб'є всі хвороботворні мікроорганізми.
  • Пророщування насіння. Багато хто перед посадкою пророщує насіння, так воно швидше сходить – вже на другий-третій день після посіву.

Як правильно сіяти огірки для вирощування на підвіконні.

  1. На дно контейнера або ящика покладіть дренажний шар.
  2. Ґрунт насипте ледь не доходячи до верху ємності. При зростанні культури підсипайте землю, це позитивно впливатиме на розвиток кореневої системи.
  3. Полийте ґрунт, коли вбереться вода, сійте насіння на глибину півтора-два сантиметри на відстані 15 см.
  4. Для створення тепличних умов накрийте ящик прозорою плівкою та поставте його у тепле місце. Для зростання огірків потрібна температура 25-27 градусів.
  5. Після появи сходження зніміть плівку, а ємність поставте на світле підвіконня, температура повинна бути 18-25 градусів.

Як доглядати огірки на підвіконні

  • Висвітлення. Огіркам потрібно освітлення до 15 години на добу. Досягти таких умов можна за допомогою спеціальної фітолампи або звичайної світлодіодної. Встановіть лампу над саджанцями на висоті 40 см і піднімайте нагору в міру зростання. Вранці лампу вмикайте на 12-15 годин, а ввечері вимикайте.
  • Тепло. Огіркам потрібно тепло та відсутність протягів. Тому слід утеплити вікна у разі потреби.
  • Полив. Огірки потрібно поливати та обприскувати, бо вони люблять вологу. Поливати огірки краще вранці водою кімнатної температури.
  • Підживлення. Огірки потрібно регулярно годувати. Перше підживлення проводиться через 2 тижні після сходження. Щоб допомогти огіркам наростити зелену масу, їм потрібен азот, можна використовувати як мінеральні, і органічні добрива. Друге підживлення проводиться, коли огірки починають цвісти. Тут культурі потрібні підживлення на основі калію. У період дозрівання плодів слід зробити третю підгодівлю на основі фосфору та калію. Тому необхідно внести в ґрунт 20 г суперфосфату та 15 г сірчанокислого калію.
  • Формування огірків. З огірків, що ростуть на підвіконні, необхідно сформувати одне стебло і вивести його вгору. Коли огірок виросте високо, потрібно видалити верхівку та вуса. Вони забирають усі поживні речовини, які мають йти на зростання плоду.

Читайте також:

Що в жодному разі не можна садити поряд з огірками, щоб не зіпсувати весь урожай

Огірки виростуть гіркими: чим їх у жодному разі не можна підгодовувати

Погрожуйте весь урожай: що ні в якому разі не можна садити поряд з огірками