Досвідчені садівники знають, що півонії можна висаджувати лише восени.

І правда, незважаючи на те, що багато садівників вважають найкращим часом для городніх робіт весну, проте у випадку з півонії це правило не працює. Так, правильним часом посадки та пересадки півонії вважається кінець літа – початок осені (серпень-вересень).

До речі, кущ півонії росте без пересадки до 50 років, і турбувати його без особливої ​​необхідності не рекомендується, тому оптимальне місце цій рослині потрібно підбирати відразу.

По-перше, півонії потребують пухкого, водо- і повітропроникного, родючого ґрунту з нейтральною реакцією.

Далі, рекомендований розмір посадкової ями: 60х60х60 см, куди при посадці потрібно внести не менше 1-2 відер гною, що перепрів.

Підготовка місця для посадки куща півонії
Підготовка місця для посадки куща півонії

І ще, відстань від поверхні ґрунту до розташованих на кореневищі півонії нирок має бути не більше 3-5 см (залежно від структури ґрунту: на більш пухких та легень садять глибше, ніж на щільних). Якщо ця умова порушена, півонії цвісти не будуть.

Правильна посадка куща півонії
Правильна посадка куща півонії

Що ж до часу посадки, то купувати і садити півонії навесні небажано.

Справа в тому, що стійко-теплі травневі дні згубно впливають на такі квіти. Корінь півонії почне відрощувати надземні пагони на шкоду вкоріненню. У свою чергу молоді та соковиті пагони почнуть тягнути з кореня останні життєві сили, а підживлюватися йому нічим - він не встиг утворити молоді коріння, що всмоктує.

Незважаючи на те, що багато садівників вважають найкращим часом для городніх робіт з півонії саме осінь, якщо є гостра необхідність, то і навесні можна це зробити, проте лише у певні терміни. Так, встигніть зробити це, поки ґрунт трохи прохолодний - від 2 до 7 градусів. При цьому він не повинен бути промерзлим.

Нагадаємо, що слід обов'язково враховувати деякі особливості цієї рослини:

  • півонії світлолюбні;
  • вимогливі до харчування;
  • не переносять перезволоження;
  • не люблять сусідства деревних та чагарникових порід;
  • розростаються з часом і не виносять тісноти.

Читайте також:

Коли правильно обрізати півонії на зиму, щоб наступного року вони цвіли вдвічі краще. Важливі секрети

Сусіди заглядатимуть через паркан: 5 секретів пишних півоній

Чому не цвітуть півонії: названі найголовніші помилки садівників