Щорічна та завжди актуальна проблема для всіх українців – кліщі. Ще б пак, ці маленькі паразити здатні стати причиною великих проблем для людини.

І справді, кліщі підстерігають людей у ​​лісі, у міських парках, у дворах — буквально скрізь, де є зарості трави та кущів, купи прілого листя та інші тінисті укриття.

Місце проживання кліщів
Місце проживання кліщів

При цьому варто знати, що сам по собі укус кліща не є болючим, але його наслідки можуть бути найсерйознішими – енцефаліт та бореліоз (хвороба Лайма).

Так, кліщі заражаються від тварин-носіїв вірусу та передають вірус іншим тваринам та людині.

"Улюбленими місцями" цих комах є: пахви, область паху, внутрішня поверхня стегон, шия. Вся справа в тому, що це області з найбільш ніжною, тонкою шкірою та легшим доступом до кровоносних судин.

При цьому відчути, як кліщ повзе по шкірі і прокушує її практично неможливо. Тому кліщ, що присмоктався, здатний залишатися непоміченим і харчуватися кров'ю жертви протягом декількох діб.

Важливо!

  • Особлива активність цих комах спостерігається в травні-липні.

У більшості випадків до ліщової енцефаліт дається взнаки через 7-14 днів, коли з'являються перші симптоми:

  • різке підвищення;
  • головний біль;
  • нудота;
  • біль та ломота в м'язах;
  • при важких (запущених) формах можуть бути судоми та паралічі.

Якщо кліщ вже вкусив, його не можна заливати спиртом, олією чи випалювати його сірником. Причина в тому, що під дією агресивних подразників кліщ починає задихатися і може випустити в рану багато інфікованої рідини - слини або вмісту кишечника.

Його потрібно якнайшвидше витягнути.

Важливо!

  • Головне правило - видаляти його без різких рухів і чим швидше, тим краще.

Якщо немає можливості швидко звернутися за кваліфікованою медичною допомогою, видаленням кліща доведеться займатися самостійно. Потрібно взяти спеціальний пінцет, який продається в аптеках чи відділах зоотоварів.

Місце укусу після видалення кліща слід обробити антисептиком, а мити руки з милом.

Якщо кліщ пробув на тілі понад 36 годин – потрібно звернутися до медиків, щоб здійснити постконтактну профілактику хвороби Лайма. Для цього знадобиться антибіотик, який призначається лише лікарем.

Дослідження кліщів
Дослідження кліщів

За даними CDC, зберігати кліща та відносити до лабораторії на дослідження не має практичної цінності. Його потрібно утилізувати, загорнувши в шматок липкої стрічки/скотчу або змити в унітаз.

Читайте також:

Спробуйте ці народні хитрощі – кліщів на вашій ділянці більше не буде. Перевірено на собі

Можна відпочивати та працювати спокійно: як позбутися кліщів на дачі чи в селі. Народні методи

Старовинний секрет: як приготувати простий засіб, який відлякує всіх кліщів