Городники часто скаржаться на те, що часник жовтіє, а самі голівки мляво ростуть і не набирають маси. Цієї поширеної проблеми можна уникнути, якщо правильно підгодувати рослину. Особливо навесні.

Так, на самому початку вегетаційного періоду, коли активно наростає листя, часнику потрібен азот.

Ось які добрива, що містять азот, найкраще підійдуть для весняного підживлення часнику та цибулі.
  • Якщо підживлення проводиться вперше, краще використовувати аміачну селітру. На 10 л води потрібно дві столові ложки селітри.
  • Найчастіше рослини підживлюють сечовиною (карбамідом). На 10 л води потрібно лише півтори ложки сечовини.
  • Ще одне хороше азотне добриво – аміак. У 10 л води розводять 3 ст. л 10-відсоткового аміаку.

Скористатися можна будь-яким розчином. Одне відро розчину використовується на 5 м2 посадок. Обережно слід поводитися з нітратом амонію, оскільки ця речовина сильно нагрівається під сонячним промінням і може спричинити пожежу, якщо потрапить на тирсу, торф або суху солому.

У період формування та дозрівання головок часнику необхідні калій та фосфор. Для вторинного підживлення беруть такі комплексні добрива, як нітроамофоску, нітрофоску або калійну сіль.

До речі, жодне підживлення не подіє, якщо грядку з часником своєчасно не поливати. Так, за сезон часник, що вирощується на легких ґрунтах, необхідно повноцінно полити як мінімум 5 разів. При цьому дуже важливо ґрунт щоразу промочити на глибину залягання коренів – на 20 см, і вже після поливу, по вологому ґрунту можна вносити будь-які підживлення.

Читайте також:

Такого великого часнику у вас ще не було: посадіть його на городі саме в ці дати

Такому врожаю заздритиме все село: де посадити часник і як за ним треба доглядати

Адже це дійсно працює: що потрібно з'їсти після часнику, щоб позбутися неприємного запаху