Верховна Рада 25 квітня ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України». Ним зокрема регулюються деякі питання пенсійного забезпечення українських громадян, зокрема тих, що перебували за кордоном, працюючи чи отримуючи там пенсії.

Згідно із законом, для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з такими країнами не укладено угоди щодо пенсійного забезпечення.

Це стосується і роботи в Росії, проте щодо неї діятимуть певні обмеження – до стажу не зараховуватимуться періоди військової служби та добровільного зайняття посад з 19 лютого 2014 року у силових структурах, незаконних органах влади, утворених на тимчасово окупованих територіях, зокрема в окупаційних адміністраціях держави-агресорки, в незаконних судових або правоохоронних органах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях на тимчасово окупованій території або у збройних формуваннях РФ.

Читайте також:

Доведеться переходити на сухарі: кому з українців на 50% уріжуть пенсії

На яку пенсію можна розраховувати, якщо ви отримаєте мінімальну зарплату: роз'яснення

Платитимуть на тисячу гривень більше: хто з українців отримає підвищені пенсії