Багато городників віддають перевагу органічним добривам, при цьому не обов'язково завжди використовувати гній або курячий послід. Настій з кропиви швидко і легко готується, він ефективний для овочевих і декоративних культур.

І справді, настій кропиви як добриво безпечний для людини та рослин, його можна використовувати для підживлення практично всіх культур.

Наприклад, підживлення кропивою ідеально підходить для удобрення огірків – настій сприяє активному нарощуванню зеленої маси, завдяки цьому збільшується кількість зав'язей та врожайність.

Існує кілька варіантів приготування поживної суміші. Найбільш простий рецепт передбачає використання тільки кропиви, для цього потрібно:

  • якісна вода: відстояна або із джерела;

  • кропива (стебла та листя) до моменту цвітіння.

Отже, у пластикову або дерев'яну ємність потрібно помістити однаковий об'єм подрібненої кропиви та гарячої якісної води та накрити кришкою. Залишають ємність у теплому місці, або на відритому сонці на 10-14 днів.

Протягом цього періоду треба щодня домішувати рідину. Якщо буде докучати запах, що виділяється, його можна нейтралізувати спиртовою настойкою валеріани.

У процесі приготування настою виділятиметься велика кількість піни – це природний процес. Як тільки він закінчиться, а рідина потемніє, це означає, що засіб можна використовувати. Воно дуже насичений, тому робочий розчин повинен мати 20% концентрацію.

Пекуча рослина також може бути відмінним засобом для прискорення росту троянд.

А ще кропива використовується для підвищення врожайності винограду, таке добриво живить рослина необхідними речовинами.

Більшість садових рослин добре реагують на підживлення кропивою, але є й винятки.

Так, таке добриво не переносять бобові, часник, цибуля та редис. Кропивний настій може уповільнити їх зростання та розвиток, а також негативно позначитися на коренеплодах, викликаючи надмірне зростання зеленої маси на шкоду коренеплодам.