В Україні з 1 червня збільшать тарифи на електроенергію для бізнесу. У той же час можливе з червня і зростання платіжок для населення.

Так, рівно рік тому тариф на електроенергію підвищили з 1,44 та 1,68 до 2,64 грн за 1 кВт-год. На цей непопулярний крок в уряді Дениса Шмигаля зважилися з огляду на необхідність відновлення енергетичної інфраструктури після російських обстрілів.

Наразі влада розглядає різні варіанти розміру підвищення, зокрема, можливість повернення до диференційованого тарифу. Тобто споживачі знову платитимуть більше за більший обсяг використання ресурсу. Але для того, щоб отримати гроші на відновлення енергосистеми, ціни загалом підвищаться для всіх.

А от багато народних депутатів припускають, що електроенергія може подорожчати майже до 4 грн. Остаточний варіант не прийнято.

"Варіант у 3,5 грн все ще розглядається, звичайно, потрібно йти до ринкової ціни, і це буде відбуватися точно. Але відбуватиметься поступово", — повідомляє джерело в уряді.

Зазначимо, що на квітень 2024 року в Україні були найнижчі тарифи на електроенергію для населення в Європі – 6,37 євро за 100 кВт-год. У сусідній Польщі – 19,19 євро, в Угорщині – 9,52 євро, у Словаччині – 19,72 євро, у Румунії – 16,09 євро, у Франції – 30,57 євро, у Німеччині – 38,13 євро. При тому, що населення України купує енергію за 2,64 грн/кВт-год, на ринку вона торгується дорожче за 6 грн/кВт-год.

Читайте також: