Голова Комітету із закордонних справ Сейму Польщі, Павло Коваль, висловив пропозицію щодо українських біженців у Європі.

Він пропонує, щоб країни, які активно приймають українських переселенців, розробили механізми для повернення в Україну молодих громадян з можливістю їхньої подальшої мобілізації на фронті. Ця ідея була викладена в інтерв'ю виданню Sestry, а інформацію було передано Патріотам України.

На думку Коваля, основний корінь проблем з мобілізацією в Україні частково пов'язаний з тим, що багато українців залишили свою батьківщину.

Польський депутат послався на дані, які стверджують, що населення України скоротилося і тепер знаходиться нижче за позначку 30 мільйонів осіб.

Павло Коваль закликає до активізації механізмів, спрямованих на повернення назад в Україну молодих людей, які, на його думку, могли б зробити внесок у боротьбу на фронті.

Він пропонує запровадити перевірки можливості мобілізації під час видачі дозволів на роботу та продовження терміну перебування у країнах, де проживають українці. Такий підхід, за словами польського депутата, допоміг би розвіяти твердження про те, що українці їдуть до Європи з метою уникнути військової служби на батьківщині та захисту своєї країни.

Також варто згадати, що у грудні 2023 року Кабінет міністрів України представив законопроект №10378, який вносить зміни до правил мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Деякі з найбільш обговорюваних та критикованих пунктів законопроекту включають обмеження прав тих, хто уникає призову (включаючи блокування банківських рахунків та обмеження права розпоряджатися майном), запровадження електронних порядку денних та скасування відстрочки для осіб з інвалідністю ІІІ групи.

Читайте також: