У 2024 році власники земельних ділянок, часток та постійні землекористувачі – фізичні особи мають сплатити земельний податок відповідно до розділу 269.1 Податкового кодексу України (ПКУ). Місцеві органи самоврядування встановлюють ставки податку на землю для відповідної місцевості і такі рішення доступні на веб-сайтах місцевих громад.

Докладніше про те, кого цього року звільнили від сплати податку на городи, інформує ligazakon.net.

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб зазначені у статті 281 ПКУ. Зокрема, від сплати цього податку звільняються:

• особи з інвалідністю першої та другої групи;
• фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
• пенсіонери (за віком );
• ветерани війни та особи, на які поширюється закон про ветеранів війни;
• фізичні особи, визнані постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З метою запобігання незаконним діям та діяльності "чорних реєстраторів" рекомендується встановити моніторинг через SMS-Маяк та отримувати повідомлення про будь-які дії, пов'язані з майном компанії. Деталі доступні за посиланням.

Звільнення від сплати податку земельні ділянки застосовується до кожного виду використання з урахуванням граничних норм:

• для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектарів;
• для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка): у селах не більше 0,25 гектара, у селищах – не більше 0,15 гектара, у містах – не більше 0,10 гектара;
• для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;
• для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 га;
• для ведення садівництва – не більше 0,12 га.

Крім того, власники земельних ділянок, часток та землекористувачі звільняються від сплати податку в період дії єдиного податку четвертої групи, якщо надають земельні ділянки та частки в оренду платнику зазначеної групи податку (розділ 281.3 ПКУ).

Розділ 281.4 ПКУ визначає, що за наявності кількох земельних ділянок одного виду використання, чия площа перевищує граничні норми, фізична особа зобов'язана до 1 травня поточного року подати письмову заяву про самостійний перерозподіл земельних ділянок для застосування пільги до контролюючого органу за місцезнаходженням будь-якої земельної ділянки. базового податкового періоду Якщо право на пільгу виникає упродовж року, платник звільняється від сплати податку з наступного місяця.

Також ми нагадуємо, що на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок та часток звільняються від сплати податку при передачі їх в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Читайте також:

Податки на квартири: скільки українцям доведеться заплатити за своє житло цього року

Готуйтеся до сюрпризів: скільки доведеться віддавати зі своєї зарплати після поновлення податків

Тепер буде як у Європі: зовсім скоро в Україні з'явиться податок на сміття. Що про нього відомо