Всі знають, що цедра мандарину – повноцінне джерело вітаміну С. Ще б пак, лише 6 її грам задовольняють добову потребу у вітаміні С на 14 %. Крім того, у мандаринах містяться кальцій, фосфор, магній, калій, залізо, фруктові кислоти, фолієва та аскорбінова кислоти. Крім того, відомо і про лікувальні властивості шкірки від мандарину. Виявляється, фітонциди та ефірні олії, що містяться в шкірці помаранчевих фруктів, не лише покращують настрій, а й допомагають боротися з багатьма хворобами. Але це не єдине її призначення.

Наприклад, за допомогою шкірки від мандаринів можна позбутися неприємного запаху у вуличному взутті та кімнатних капцях. Природні поглинаючі та ароматичні властивості мандаринових кірок відмінно освіжають взуття, позбавляють неприємних запахів.

Бажано у взуття покласти свіжу або трохи підсушену кірку на 6-8 годин або навіть на ніч.

Також зайвого запаху можна позбутися за допомогою соди, яка відмінно вбирає вологу.

Але, якщо поєднати соду і шкірку від мандаринів, то вийде ефективніше засіб у боротьбі з неприємним запахом з взуття.

А ще з мандаринових шкірок можна зробити натуральний освіжувач повітря. Для цього промиваємо шкірки, нарізаємо їх невеликими шматочками і ретельно просушуємо. Потім розкладаємо їх у тканинні або паперові мішечки і викладаємо в кухонні ящики, на полиці або будь-які інші місця в квартирі.

Можна також розкласти мандаринові шкірки на батареях. Завдяки теплу аромат цитрусових стане інтенсивнішим і швидко наповнить повітря у приміщенні.

До речі, щоб завжди мати під рукою шкірки для різних потреб, їх необхідно правильно зберігати. Нарізаємо їх на шматочки і заморожуємо в морозильній камері в спеціальних пакетах-слайдерах або викладаємо в скляну банку з кришкою та зберігаємо в сухому і темному місці.

Читайте також:

Проявіть фантазію та отримайте багато користі: що робити зі шкіркою від мандаринів – оригінальні ідеї

Корисні чи небезпечні? Експерти роз'яснили, скільки можна їсти мандаринів і кому вони протипоказані

Прикрасить стіл та здивує всіх гостей: готуємо зимовий салат із хурмою та мандаринами – такого ви ще не куштували

Улюблені ласощі і дорослих, і дітей: як вибрати найсмачніші мандарини