Державні банки Китаю вживають заходів щодо посилення фінансових обмежень для своїх російських клієнтів у контексті останніх подій, пов'язаних із військовими діями Росії проти України.

Про це повідомляє Finance.ua з посиланням на Bloomberg

Це рішення прийшло після того, як США затвердили вторинні санкції, які стосуються іноземних банків, що співпрацюють з Москвою у військових зусиллях.

За інформацією з різних джерел, як мінімум два китайські банки протягом останніх кількох тижнів провели внутрішню перевірку свого російського бізнесу, з особливою увагою до транскордонних угод.

Ці банки мають намір припинити співпрацю з клієнтами, включеними до списків санкцій, та припинити надання фінансових послуг російському військовому сектору, незалежно від валюти та місця здійснення транзакцій.

Важливо відзначити, що ця перевірка також зачіпатиме іноземних клієнтів, які здійснюють бізнес у Росії або переводять критично важливі товари в Росію через треті країни. Це новий етап жорсткості обмежень, які китайські державні банки впроваджували, щонайменше, з початку 2022 року у відповідь на вторгнення Росії в Україну і подальший сплеск санкцій, включаючи заходи з боку США.

Міністерство фінансів США раніше оголосило про намір застосовувати вторинні санкції щодо банків, які сприяють операціям Росії щодо придбання військового обладнання.

Цей крок є додатковим елементом у фінансовій боротьбі проти президента Путіна.

Наголошується, що Китай, незважаючи на своє принципове протистояння санкціям з боку США та обіцянки підтримувати економічні зв'язки з Росією, суворо дотримується цих обмежень.

Уряд Сі Цзіньпіна, зберігаючи дипломатичну підтримку Путіну, уникає надання суттєвої військової допомоги Росії, продовжуючи розширювати торгові відносини в сферах, які не підпадають під санкції.

Читайте також: