Прагнення Володимира Путіна залучити білоруські сухопутні війська до війни з Україною залишається нереалізованим, йдеться у заяві представника Головного розвідувального управління Міноборони України Андрія Юсова.

Про це пише «УНІАН»

Незважаючи на наполегливі зусилля і прямі й опосередковані вмовляння Путіна під час повномасштабного вторгнення, білоруська армія не була задіяна у підтримці російських окупантів в Україні.

"Блакитною мрією Путіна залишається залучення білоруської армії до наземних операцій на боці російських окупантів проти України. Проте за весь час повнометражного вторгнення, незважаючи на прямі і непрямі вмовляння, тиск, Путін цього не досяг. І зараз ситуація поки що не змінилася", - сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов під час прес-конференції.

Юсов відзначив продовження навчання та співробітництво між Росією та Білоруссю, особливо в контексті Союзної держави. За його словами, ця діяльність найчастіше має пропагандистський підтекст.

"Йдеться про так звану Союзну державу. Про максимальний рівень інтеграції сектора безпеки та оборони. Це залишиться та залишиться. Ці вчення відомі. Вони, певною мірою, мають пропагандистський характер", - додав Юсов.

Хоча було зафіксовано постачання зброї, техніки та боєприпасів у секторі безпеки між двома країнами, прямої участі білоруської сухопутної армії у конфлікті проти України не відбулося.

"У секторі безпеки фіксувалася передача озброєнь, техніки, боєкомплектів. Це все було. Але наземна сухопутна армія Білорусі не залучалася і доки не залучається до війни проти України", - сказав фахівець.

Представник розвідки наголосив на важливості моніторингу ситуації вздовж кордону та на білоруському напрямку, закликавши до обережності, незважаючи на нинішні незмінні обставини.

"Ми, звичайно, відстежуємо ситуацію на кордоні. І що стосується загалом білоруського напряму, але поки що ситуація незмінна. Все інше – це щоб привертати увагу та перебільшувати чи акцентувати: що достеменно відомо, завтра нападуть із Білорусі. Це неодноразово ми проходили і з цим стикалися", - зазначив Юсов.

Щодо Росії, Юсов припустив можливість нової хвилі мобілізації після виборів президента Росії. Він повідомив про заходи щодо мобілізації, що продовжуються, включаючи вербування, підписання контрактів і залучення міжнародних найманців і полонених.

"Але, швидше за все, вже після так званих виборів президента РФ", - розповів Юсов.

У заяві також висловлюється стурбованість щодо потенційної загрози, пов'язаної з передачею Іраном балістичних ракет Росії через повідомлення про нестачу в російському військово-промисловому комплексі.

Юсов зазначив, що Україна та її партнери уважно стежать за цими подіями, зокрема за спробами Росії отримати військові ресурси з інших країн протягом 2023 року. Вкрай важливо перевіряти інформацію через офіційні джерела, оскільки заяви можуть бути інтерпретовані і потенційно упереджені.

"ВПК держави-агресора не справляється з планами і мають брак. Є брак БПЛА, снарядів для артилерійських систем, зокрема ракетного озброєння, і зокрема, балістики. Вони намагаються шукати це у світі. І країни, загалом, відомі. І чи є загроза? Запити такі були спроби протягом 2023 року. Поки що не зафіксовано передачу та застосування. Але, звісно, ​​це те, що відстежує Україна та наші партнери", - розповів Юсов.

Читайте також:

Хитрість досвідчених дачників: як можна використовувати рибні відходи на городі та в саду

Жаліте, якщо не спробуєте: рецепт домашнього вінегрету з маринованими грибами

У Європі зробили важливу заяву: треба допомогти Україні з чоловіками, які виїхали за кордон