Стало відомо, скільки доведеться платити за "зайві" квадратні метри нерухомості у 2024 році.

Так, фахівці Державної податкової служби нагадали українцям, що всі ті, хто володіє квартирою чи будинком із площею понад 60 кв. м та 120 кв. м відповідно доведеться заплатити податок на нерухомість.

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.

За об'єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує:

  • для квартир - 60 кв. метрів;
  • житлових будинків – 120 кв. метрів;
  • різних типів житлової нерухомості, у тому числі їх частин - 180 кв. метрів.
Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об'єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5% за 1 кв. метр.

Оскільки 2024 року податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка становила 6700 гривень. Таким чином, максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100,5 грн (6700 * 1,5%).

"Отже, сума податку залежить від ставки податку, встановленої відповідною місцевою радою за місцезнаходженням кожного об'єкта нерухомості та загальною площею таких об'єктів", - йдеться у повідомленні.