У Данії археологи виявили найстаріший рунічний напис.

На ножі було зображено 5 ієрогліфів, кожен заввишки близько 0,5 см. За рунами слідували три борозенки. Напис означає "хирила", у перекладі з давньоскандинавського - "маленький меч".

Археологи спочатку прийняли знахідку за звичайний ніж, оскільки спочатку руни не були помітні. Але коли реставратори почистили виріб, експерти побачили його справжню цінність.

– Це все одно, що отримати записку з потойбічного світу, з минулого, – порівнює куратор міського музею Якоб Бонде.

Про власника ножа інформації немає. Вчені припускають, що він міг належати еліті суспільства, оскільки артефакт зробили багату гробницю.

За даними The Guardian, знахідка виявилася на 800 років старшою за каміння в Ютландії з рунічними написами, в тому числі того, що був встановлений королем Харальдом Синезубим приблизно в 965 році на згадку про батьків. Фахівці звернули увагу на те, що їм вкрай рідко вдається виявити руни такого віку. Відкриття дозволяє отримати більше знань про ранню писемність Данії і про мову, якою говорили в залізному столітті.

– На початку рунічної історії ті, хто вмів писати, складали невелику інтелектуальну еліту, і перші сліди таких людей можна знайти на Фюні, – пояснила рунолог із Національного музею Данії Лісбет Імер.

Читайте також:

Прям якась містика: вчені знайшли на дні океану загадкову кулю золотого кольору

Назад у минуле: вчені відродять тварину, яка зникла із Землі 2000 років тому

Льодовик Судного дня несе загрозу для людей: вчені спрогнозували майбутнє Землі

Через 500 мільйонів років тому: вчені виявили причину масового вимирання на Землі

чені б'ють на сполох: Земля зіткнеться відразу з п'ятьма кліматичними катастрофами