Квашену капусту дієтологи у всьому світі по праву називають дієтичною стравою. Ще б пак, на 100 г капусти припадає всього 23 ккал. А ще продукт багатий на кальцій, залізо, магній, фосфор, натрій, цинк, тіамін і вітаміни С, К, В4, Е, В9 і В6. Ось лише під час зберігання такої закуски можливі нюанси.

Так, ніхто не заперечуватиме, що при зберіганні квашена капуста може потемніти. Якщо так відбувається, це не тільки негативно позначається на зовнішньому вигляді капусти, але може вплинути на смакові якості або навіть зробити продукт непридатним до споживання.

Як виявилося, квашена капуста чорніє з двох причин:

  • мало чи надто багато солі;
  • неправильна температура або час бродіння.

Отже, кожна досвідчена господиня знає, що для того, щоб одержати квашену капусту, пропорції повинні бути наступними: на 1 кг овочів близько 24 г солі. При цьому для квашення необхідно брати тільки харчову сіль великого помелу без додаткових спецій, адже якщо використовувати гімалайську або йодовану, то хімічні процеси змінюються і чорна квашена капуста.

З іншого боку, слід пам'ятати, що капуста містить каротин, який при тривалому зберіганні може забарвлювати капусту в коричневий колір. Якщо капуста кваситься при температурі вище 20 градусів, процес бродіння прискорюється, і овоч може темніти через надлишок кислоти.

Існує ще кілька причин, через які квашена капуста може темніти в банках:

  • Недостатня кількість розсолу. Якщо його не вистачає, капуста піддається впливу повітря та окислюється, змінюючи свій колір та смак.
  • Велика кількість моркви. Цей коренеплід містить каротин, який при тривалому зберіганні може забарвлювати капусту у коричневий колір.
  • Неправильна тара. Для квашення капусти не рекомендується використовувати металевий посуд, особливо якщо в ній є подряпини або іржа, тому що вона може окислюватись і фарбувати капусту.

Якщо квашена капуста потемніла через фізичні, а не біологічні процеси, їсти її можна.

Читайте також:

Насолода вам гарантована: рецепт соковитих лінивих голубців з квашеною капустою та курячим фаршем

Справжні ласощі для вихідних: рецепт тушкованих курячих сердець з квашеною капустою

Його називають "Монастирський": рецепт салату з квашеної капусти з апельсином та волоським горіхом

І не потрібно жодних банок: як досвідчені господині роблять квашену капусту у звичайному пакеті