Пожовтіння огірків - це поширена проблема, яка може виникнути як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Існує кілька основних причин, через які огірки можуть пожовтіти, і кожен випадок потребує індивідуального підходу.

Докладніше про те, чому на городі жовтіють огірки і як цього позбутися, читайте в нашому матеріалі.

Надлишок вологи

Одна з найпоширеніших причин пожовтіння огірків – це надлишок вологи. При цьому вода може застоюватися в прикореневій зоні, недостатньо швидко вбиратися в ґрунт або випаровуватися через кірку, що утворилася на поверхні. Щоб усунути цю проблему, необхідно припинити поливи доти, доки верхній шар ґрунту не просохне, на глибину не менше 3-4 сантиметрів. Також можна пропилити грядки з огірками для покращення повітрообміну.

Недолік харчування

Ще одна можлива причина пожовтіння огірків – це нестача живлення, особливо сполук азоту. У цьому випадку необхідно провести підживлення рослин. Для цього можна використовувати курячий послід, розведений у співвідношенні 1:10 або будь-яке інше азотне добриво.

Холодна вода

Якщо ви поливали огірки холодною водою, а не відстояною та теплою, це також може спричинити пожовтіння плодів. У цьому випадку необхідно перейти на полив теплою водою, температура якої має бути не нижчою за 20 градусів.

Мозаїка огірків

Однією з найнебезпечніших причин пожовтіння огірків є вірус мозаїки. У цьому випадку необхідно видалити всі уражені плоди та обробити рослини інсектицидно-акарицидним засобом.

Надлишок зав'язей

Якщо на рослині дуже багато зав'язей, вона може не впоратися з їх харчуванням, що призведе до пожовтіння плодів. У цьому випадку необхідно видалити зайві зав'язі та провести підживлення огірків азотним добривом.

Поради щодо профілактики пожовтіння огірків

Щоб запобігти пожовтінню огірків, необхідно дотримуватися таких правил:

  • Регулярно поливайте огірки, але не перезволожуйте ґрунт.
  • Використовуйте відстояну або теплу воду для поливу.
  • Підгодовуйте огірки добривами, які містять азот.
  • Регулярно видаляйте уражені плоди та бур'яни.
  • Проводьте профілактичні обробки рослин від шкідників та хвороб.

Наслідуючи ці поради, ви зможете уникнути пожовтіння огірків і отримати хороший урожай.

Читайте також:

Ви будете здивовані результатом: навіщо на ніч в унітаз кладуть зубчики часнику

Виросте розміром із кулак: що потрібно підсипати в лунку перед посадкою озимого часнику

Не викидайте лушпиння від часнику: ось як воно допомагає зберегти врожай