Потенційно небезпечний астероїд завширшки майже 300 метрів наблизиться до Землі увечері в п'ятницю, 2 лютого, повідомляють вчені з Лабораторії реактивного руху НАСА.

Про це пише "focus".

Астероїд, який отримав назву 2008 OS7, наблизиться до Землі ближче, ніж за більш ніж 100 років, його ширина приблизно дорівнює трьом футбольним стадіонам. За подією можна буде спостерігати онлайн за допомогою прямої трансляції проекту Virtual Telescope, яка розпочнеться о 20:00 за київським часом.

Незважаючи на те, що астероїд вважається потенційно небезпечним через свій значний розмір, зіткнення із Землею не очікується. Він пройде на відстані 2850000 км, що в сім разів далі відстані Місяця від нашої планети. Швидкість астероїда при наближенні до Землі становить 66 000 км/год.

Астероїд 2008 OS7 має витягнуту орбіту навколо Сонця, що призводить до зміни відстані від Землі при кожному наближенні. Хоча астрономи спостерігатимуть його проходження 2 лютого, розрахунки показують, що він не наближався так близько до Землі за останні 124 роки і, як очікується, не зробить цього знову до 2198 року.

Для порівняння, астероїд майже вдвічі менший від відомого астероїда Бенну, з якого космічний корабель НАСА зібрав зразки гірських порід. Крім того, він приблизно в 70 разів менший за астероїд, який створив кратер Вредефорт на півдні Африки, діаметр якого, за оцінками, становить 10 км і пов'язаний з подією вимирання, що знищила динозаврів 66 мільйонів років тому.

Вчені відстежують близько 25 000 потенційно небезпечних астероїдів, і поточні розрахунки передбачають відсутність зіткнень із Землею протягом наступного століття.

Читайте також:

Про багатий урожай доведеться забути: чим у жодному разі не можна підгодовувати картоплю

Дуже швидко готуються на сковорідці: рецепт картопляних коржиків з сиром та морквою

Цьому способу здивується кожен: як за допомогою старої газети ув'язнити ніж. Буде гостріша за бритву