Історія появи орхідей вражаюча і дуже гарна. Вважається, що перша орхідея виросла на тому місці, де втратила свій черевичок богиня кохання Афродіта. Сьогодні ж чисельність орхідей сягає 30 тисяч видів, і вони давно й успішно вирощуються не лише у Китаї та Японії, країнах, де ці рослини традиційно поширені, а й у Європі та Україні. При цьому в деяких орхідей великі, ефектні квіти яскравого забарвлення, в той час як у інших маленькі, ніжні суцвіття із хитромудрими візерунками.

Орхідея Цимбідіум

Цимбідіум відноситься до одним з найкрасивіших рясно квітучих орхідей, а за незрівнянний запах квітів цей сорт і зовсім називають "Король ароматів". Кожен досвідчений садівник мріє виростити цю досить вимогливу рослину.

Зовні він сильно виділяється своїм великим зеленим листям. Суцвіття орхідеї Цимбідіум мають кистеподібну форму, за структурою не густі, рідше багатоквіткові. У різних сортів цимбідіуму зовсім різні розміри бутонів, від мініатюрних до великих. Що стосується колірної палітри пелюсток, то вона також найрізноманітніша - від білого, жовтого, рожевого і до червоного і коричневого забарвлення з безліччю півтонів.

Цимбідіум потребує частого поливу і любить "виявляти характер". Для цвітіння рослині потрібен перепад денних та нічних температур. Воно любить прохолоду взимку, тому його можна сміливо ставити на теплий засклений балкон.

Орхідея "Ванда"

Один із найрозкішніших сортів орхідей - це "Ванда". Від класичної орхідеї сорт "Ванда" відрізняється більшою квіткою та відсутністю характерного зіва. Мовою квітів вона означає вишуканість, пишність та приналежність до вищого суспільства. Її ще називають "королівською орхідеєю".

Імпортують цю благородну квітку здебільшого з Таїланду, проте іноді її кілька років "дорощують" у країнах Європи і вже потім привозять до України. У природі Ванда росте на деревах чи скелях. Їй не потрібен ґрунт, у цієї орхідеї повітряне коріння, тому найчастіше вона продається у скляній вазі і виглядає дуже ефектно. Цей сорт високо цінується, тому така орхідея може стати чудовим статусним подарунком.

Каттлея (Cattleya)

Каттлею недаремно називають королевою орхідей. Каттлею складніше вирощувати, ніж фаленопсис, але при правильному догляді вона обов'язково відплатить вам чудовим цвітінням!

Каттлея у дикій природі зустрічається у Південній та Центральній Америці, де росте на висоті до 3500 м у тропічних лісах та піщаних дюнах, на океанському узбережжі (Cattleya guttata) або на скелях (Cattleya bowringiana). В основному рослина епіфітна.

Брасія

Квітки цього виду мають дуже незвичайну форму, розпускаються в жовтих, салатових та світло-бузкових відтінках. Відрізняються строкатим забарвленням з красивими контрастними вкрапленнями. За рахунок тонких і довгих пелюсток вони нагадують павукові лапки, їх краї можуть досягати 15 см. Пахають ніжними ароматами меду та ванілі.

Брасія може зростати у висоту до 50 см і за сприятливих умов цвіте весь рік. Любить «тропічне» середовище з високими температурами і дуже чутливе до протягів. Мінімальна температура взимку не повинна опускатися нижче 20 градусів. На відміну від інших видів вона витримує пряме сонячне проміння. Не можна пересаджувати під час цвітіння.

Zygopetalum

Примхливий вигляд, з яким під силу впоратися лише досвідченому квітникару. Один із найскладніших пунктів – освітлення. Зигопеталум любить багато світла, але яскраве сонячне проміння може перервати дозрівання псевдобульб. Тому потрібно акуратно підтримувати баланс, не обпалювати листя та іноді використовувати фітосвітильники. Вологість повітря не повинна бути нижчою за 70%.

Цвітіння відбувається взимку і продовжується до 6 тижнів, на квітконосах, в середньому, з'являється близько 10 квіток. Пелюстки мають солодкий медовий аромат, особливо яскраво він проявляється в ранковий час. Губа нагадує формою віяло і візуально виділяється іншим відтінком.

Читайте також:

Зверніть увагу на коріння: хитрість, яка допоможе вашій орхідеї цвісти набагато частіше

Є кілька секретів: чим потрібно поливати орхідею, щоб вона гарно цвіла

Що потрібно робити з орхідеями лише двічі на тиждень, щоб вони почали постійно цвісти

Не пропустіть цей важливий термін: що потрібно зробити після того, як ваші орхідеї відцвіли

Ще не все втрачено: як врятувати орхідею, якщо в неї почало опадати листя і підгнивати коріння