Ні для кого не секрет, що наприкінці січня 2024 року Кабмін подав на розгляд депутатів Верховної Ради законопроект, в якому передбачено посилення мобілізації та нові покарання для ухилістів . на військову службу під час мобілізації. Але це ще не все.

Так, адвокат із Києва Крістіна Очкур розповіла , що чоловікам-українцям призовного віку (18-60 років), які перебувають за кордоном, у разі прийняття Верховною Радою урядового законопроекту, в якому передбачено, що мобілізацію в Україні 2024 року буде посилено, "світить" дуже неприємний сюрприз.

Виявляється, у проекті закону (№10449) йдеться про те, що закордоном українські чоловіки такого віку зможуть отримувати консульські послуги лише у тому випадку, якщо матимуть військово-облікові документи.

"Новий законопроект про мобілізацію номер 10449, який нещодавно зареєстрували у Верховній Раді, передбачає дуже неприємну зміну для тих чоловіків, які перебувають за кордоном. При цьому в проекті не зазначено, коли саме ці чоловіки мали виїхати за кордон...", - зауважила вона.

Адвокат додала, що це вже другий законопроект, в якому прописані зміни мобілізаційних заходів, які цієї зими внесли до парламенту і, "швидше за все, цей текст буде погоджено".

Нагадаємо, що ще минулого року в інтерв'ю німецькому виданню Bild міністр оборони України Рустем Умеров заявляв, що у 2024 році в Україні плануються заходи щодо мобілізації українців віком від 25 до 60 років, які раніше виїхали за кордон. При цьому Умеров зазначив, що вони повинні будуть самостійно повідомити про себе призовні центри Збройних сил України, а в разі ігнорування, на них чекатимуть певні наслідки. Схоже, про які саме наслідки йдеться вже стало відомо.

Читайте також:

Подбайте про це заздалегідь: що військовослужбовцю потрібно взяти на навчання під час мобілізації, щоб потім не шкодувати

Чи може чоловік отримати відстрочку від мобілізації, якщо його дружина слугує