Коли останні гості нарешті пішли, багато хто з нас негайно беруться за прибирання та миття підлоги, прагнучи повернути будинок до порядку.

Однак, згідно з різними прикметами та повір'ями, таке поспішне прибирання може викликати неприємності і навіть біду. Тому мудро чекати деякий час перед тим, як приступити до збирання.

Чим пояснюється це повір'я?

Згідно з переказами, у процесі прибирання будинку чи миття підлоги ми "видаляєм" пам'ять про людей, які нещодавно побували у нас у гостях. Якщо це відбувається до того, як вони безпечно дістануться свого будинку, вважається, що це може принести неприємності на їхньому шляху. Тому краще трохи почекати, перш ніж почати забиратися.

Прикмети також стверджують, що для різних типів гостей є різні правила прибирання.

Наприклад, якщо у вас були в гостях родичі, краще почекати близько трьох днів перед тим, як прийматися за прибирання. Це пов'язано з тим, що "сліди" родичів повинні залишити ваш будинок тільки після деякого часу, щоб уникнути неприємностей.

З іншого боку, якщо гості були сватами, то вважається невдалим знаком проводити вологе прибирання після їхнього догляду.

Повір'я стверджує, що це може змити заплановане весілля або принести небажані проблеми. Тому краще відкласти мокре прибирання на другий день.

Однак, якщо в гостях побували люди, з якими ви не хотіли б бачитися знову або залишили негативний слід у вашому будинку, тоді прийнято відразу ж приступити до прибирання.

Це вважається способом позбутися негативної енергії, що вони могли залишити.

Також варто враховувати, що якщо хтось із членів вашої родини збирається в дорогу, то краще не поспішати із прибиранням після його відходу. Згідно з прикметами, це може спричинити невдачу в його подорожі. Господиня, змиваючи сліди члена сім'ї, ніби могла б "змити" його дорогу.

І, нарешті, є сувора заборона на прибирання в чужому будинку, особливо на миття підлоги.

Вважається, що це може привернути на себе неприємності та біди господарів будинку. Тож краще утриматися від втручання у чужі справи та прибирання.