Коли в людини в руках виявляється саджанець волоського горіха, то мало хто замислюється, що з роками горіхове дерево досягає більших розмірів, як у довжину, так і завширшки. Саме тому, щоб мати можливість виростити його, потрібно багато місця в саду, щоб корінням вистачало місця для розвитку. Але є багато забобонів, які стосуються цього дерева.

Так, дерево волоського горіха довговічне і невибагливе, тому у багатьох існує спокуса його посадити біля свого будинку.

Ось тільки варто пам'ятати, що волоський горіх росте досить великим, з потужною кореневою системою і цього аргументу цілком достатньо, щоб відмовитись від бажання посадити саджанець прямо біля будинку.

Так, садити горіх слід за 8-10 метрів від будинку та стін, за 6-8 метрів від гаража чи навісу, на відстані не менше 10, а краще 15 метрів від плодових дерев, 8-10 метрів до сусіднього будинку. Якщо не дотримуватися цих відстаней, коріння, а згодом і гілки, можуть завдати серйозної шкоди, наприклад, цегляної кладки.

Якщо дереву буде мало місця, може виникнути загроза фундаменту. Плюс крона волоського горіха настільки широка, що будинок перебуватиме в тіні і на покрівлі розвиватиметься мох.

Народні прикмети про волоський горіх

Наші пращури вірили, що горіх це "зле" дерево, тому що під його кроною не росте практично нічого. Саме тому сформувалася думка, що цьому дереву не місце у дворі, бо воно забирає добробут, не дає побудувати щасливе сімейне життя та позбавляє радості.

Недарма в народі кажуть, що сім'я, яка живе поруч із ліщиною, постійно лаятиметься. Той, хто посадив дерево або побачив його квіти, сильно занедужає і незабаром помре.

А ще існувало повір'я, що саме на цьому дереві люблять гніздитися злі духи, які постійно шкодять.

Якщо заснути під кроною горіха, можна прокинутися із сильним головним болем. А якщо з'їсти старий плід, можна отруїтися.

В основі цих народних прикмет лежать біологічні особливості дерева. Листя його виділяють фітонциди, які нешкідливі для людини в малих дозах, але тривале перебування поряд з деревом може спровокувати безсоння та головний біль. А вживання вже потемнілих плодів загрожує отруєнням через ферменти.

Краще спиляти їх відразу: названі види дерев, яких у жодному разі не повинно бути на дачній ділянці