Стало відомо, що помер засновник та автор назви гурту "Машина часу" Юрій Борзов. Чоловікові було 70 років.

Тіло знайшли 8 лютого 2024 року вранці у його квартирі у Токмаковому провулку у Басманному районі столиці. Юрій Іванович у хатньому халаті лежав на підлозі. Слідів насильницької смерті на тілі не виявлено.

У цій квартирі він жив разом із дружиною.

Попередня причина смерті - серцевий напад, точніше пізніше скажуть експерти.

Разом з тим, як розповіли друзі музиканта, барабанщик "Машини часу" Юрій Борзов, який помер, близько шести років боровся з онкологією.

Трагічною новиною також поділився у Facebook фронтмен колективу Андрій Макаревич, який у Росії за підтримку українського народу у війні визнаний Мін'юстом іноземним агентом.

Зазначимо, що Юрій Борзов познайомився з Андрієм Макаревичем ще у школі, саме він запропонував останньому назву "Машина часу" для їхньої рок-групи.

"Пішов від нас у найкращий світ Юрій Іванович Борзов. П'ятдесят шість років тому, у дев'ятому класі ми з ним придумали "Машину часу", він став нашим першим барабанщиком. Юра був дуже гарною людиною - у всіх відносинах. І що б він не робив. - малював, будував, розповідав - виходило в нього винятково красиво", - написав музикант, уточнивши, що не зможе через деякі обставини прилетіти до Росії на похорон друга.

Юрій Борзов народився 15 червня 1953 року у сім'ї видатних батьків. Так, його батько, Іван Іванович Борзов, був льотчиком та маршалом авіації, а мати, Клавдія Миколаївна, професійною співачкою та музичним редактором.

Не дивно, що Юрія захопили музику з дитинства. Це саме він у 1969 році запропонував назву Time Machines ("Машини часу") Макаревичу. Відомо, що Борзов брав участь у записі першого альбому гурту, також названого Time Machines.

В 1970 Борзов закінчив школу і ненадовго став студентом Московського авіаційного інституту, після чого вступив і успішно закінчив МАРХІ. У " Машині часу " пробув до 1972 року, пізніше перейшов у групу Олексія Романова, але вона проіснувала недовго.

Окрім музичної кар'єри Юрій Борзов займався графікою та архітектурою. В 1988 отримав премію на міжнародному конкурсі "Образ мосту майбутнього" в Японії.

З 1985 року Юрій Борзов активно займався пошуковою діяльністю. Він брав участь у роботі групи "Братство святого Георгія" з перепоховання солдатів Другої світової війни.

Читайте також:

"Дня не минає, щоб у мій бік щось не летіло": соліст гурту "Машина часу" Андрій Макаревич вибухнув на російських пропагандистів

Андрій Макаревич розповів, що Росія приречена: "До останньої хвилини сподівався, що щось зміниться"

Андрій Макаревич розповів, чому не може перебувати в Росії та чим там пахне

Андрій Макаревич поставив на місце російського журналіста: "Я зрозуміло пояснив, хто на кого напав?"