Ще нещодавно вирощування орхідей було привілеєм лише досвідчених квітникарів та захоплених ботаніків, адже це вимагало особливих навичок та великих грошових витрат. Однак сьогодні ці примхливі квіти вирощують навіть новачки в квітникарстві, оскільки знайти інформацію, спеціальні горщики і ґрунт не складає труднощів. Ось тільки в невмілих руках орхідеї перестають цвісти, а то й зовсім засихають навіть від добрив.

І справді, ті, хто хоча б одного разу намагався розводити у себе вдома орхідеї, знають, що "порозумітися" з цією рослиною непросто. Воно дуже чутливе до крайнощів у поливі та освітленні, перепадів температур, субстрату і, звичайно ж, до підживлень. При цьому якщо переборщити з добривом або вибрати неправильний час, то є величезний ризик спалити листя квітки.

Коли не можна удобрювати орхідею

Перед тим, як удобрити орхідею в домашніх умовах, запам'ятайте, коли ці квіти годувати не можна .

  • у перші тижні після покупки чи пересадки;
  • під час хвороби;
  • під час активного цвітіння;
  • у період спокою, коли на квітці нічого не росте (інакше орхідея наростить листки, але не зацвіте).

Можна удобрювати орхідеї під час зростання, коли з'являються молоді листочки чи збільшуються коріння. Також квітку удобрюють до цвітіння (з'явилися перші бутони, але ще не розпустилися), але не під час неї, інакше квітки швидко зав'януть.

Чим не можна удобрювати орхідею

Послід, кінський і коров'ячий гній (у тому числі коров'як). Оскільки коріння орхідеї дуже чутливе до концентрації азоту, органіку, що включає цей елемент, краще не застосовувати.

Трав'яні настої. У цьому випадку точно розрахувати пропорції корисних речовин, що входять до складу добрива, ви не зможете. А оскільки орхідея – рослина примхлива, як саме вона відреагує на таке підживлення, невідомо.

Добрива для кімнатних рослин. Для підживлення орхідей вони також не підійдуть через іншу концентрацію речовин – більш високу, ніж у спеціалізованих розчинах для орхідей. Якщо ж виробник рекламує свій засіб як універсальний і рекомендує поливати орхідеї, зменшивши концентрацію розчину, зменшувати її потрібно настільки, щоб кількість поживних речовин відповідала потреби орхідеї в конкретний період її зростання.

Попелюшка. Вся справа в тому, що субстрат для орхідей спочатку не розрахований на внесення цього добрива, оскільки складається не з традиційного ґрунту, а з кори, керамзиту та деревного вугілля, який якраз і має дезінфікуючий та абсорбуючий ефекти.

Часник. Спірне і регулярне застосування "домашніх" підгодівель із застосуванням часнику - скажемо прямо, досить "ядреного" засобу навіть щодо організму людини, не кажучи вже про квіти. Якщо часник і позитивно впливає на рослину, то повноцінним підживленням все одно не є, а використовувати розчин на його основі досвідчені квіткарі рекомендують тільки в тому випадку, якщо орхідеї потрібна термінова реанімація.

Як годувати орхідею

Орхідеї це ті квіти, які краще недогодувати, ніж перегодувати. Надлишок добрива може спалити коріння та листочки. Підгодовуючи орхідею, ніколи не перевищуйте вказану на упаковці дозування. Періодичність підживлення – раз на 2-3 тижні.

Перед підживленням орхідею потрібно добре зволожити: волога допоможе захистити тендітне коріння рослини від "згоряння".

А ще добриво краще вносити вранці або в похмуру погоду, щоб зменшити ймовірність опіків.

важливо!

  • Підживлення по листі використовується для внесення виключно в тому випадку, якщо рослина зовсім молода і в неї невелике коріння або їх зовсім немає.

Читайте також:

Орхідея це дуже любить: як за допомогою часникової води досягти пишного цвітіння цієї квітки

Не пропустіть цей важливий момент: що потрібно терміново зробити з орхідеєю, якщо почало сохнути листя

Вам допоможе звичайний апельсин: як за допомогою цього фрукта змусити орхідею пишно цвісти

Всі гості шаленіють від цієї краси: 5 видів орхідей, які цвітуть пишніше та яскравіше за інших