Ніхто не заперечуватиме, що сатирик Михайло Жванецький не один десяток років був улюбленцем публіки. Ще б пак, іронічний погляд розумних примружених очей і скоромовка іскрометного гумору – це був він. Так, Михайло Жванецький, навіть смішивши до сліз своїх читачів та слухачів, змушував кожного з них серйозно замислитися. Своїм точним розумом і гумором він протверезив і показував людям справжнє "криве дзеркало" життя. 2024-го року йому могло б виповнитись 90 років, ось тільки доля розпорядилася інакше. На честь ювілею відбулася урочиста церемонія відкриття пам'ятника письменнику та сатирику.

Так, сьогодні, 13 лютого, на Пушкінській вулиці у Ростові-на-Дону було відкрито пам'ятник письменнику-сатирику Михайлу Жванецькому. Автором скульптури став Андрій Поляничко.

Церемонію відвідали дружина та син артиста, губернатор Ростовської області Василь Голубєв, помічник президента РФ Ігор Левітін, міські чиновники, громадські діячі та десятки інших ростовчан.

"Мені дуже приємно, що сьогодні моєму землякові та старшому товаришеві відкривають пам'ятник. Це говорить про те, що Одеса та Ростов були і завжди будуть містами-друзями. <...> Баржа - це була його улюблена пора, коли він закінчував свій сезон і збирав друзів, це було в Одесі, а потім це все перейшло до Ростова, і я хочу подякувати ростовчанам, його друзям, шанувальникам, що останні роки життя він саме тут, у Ростові, дуже багато писав. пам'ятник, це знак великої поваги до цієї людини", - сказав на церемонії Левітін.

На відкритті пам'ятника Жванецькому колишній учасник гуртів "Машина часу" та "Воскресіння" Євген Маргуліс виконав авторську композицію, поки за його спиною показували слайд-шоу із фотографій артиста.

Зазначимо, що рішення про відкриття пам'ятника письменнику в Ростові-на-Дону було ухвалено ще 2021 року. Ініціатором та інвестором проекту виступив керуючий групи компаній "ААА Моторс" Олег Сурган. Пам'ятник із бронзи виготовлений Ростовським заводом художнього лиття "Брати Костеви".

Щоправда, на відкритті пам'ятника Жванецькому без скандалу не обійшлося. Так, у ході заходу одна з місцевих мешканок висловила невдоволення щодо встановлення скульптури, назвавши сатирика русофобом і заявила, що нині ставити таким особам пам'ятники – це, м'яко кажучи, не найкраща ідея.

Жінку відвели у бік поліцейські, але затримувати не стали, в результаті вона дала емоційний коментар одному з присутніх блогерів і була такою.

Зазначимо, що Жванецький народився 6 березня 1934 року в Одесі, де закінчив інститут інженерів морського флоту, а потім працював у торговому порту. 1963 року під час одеських гастролей Ленінградського театру мініатюр він познайомився з керівником театру Аркадієм Райкіним, який включив твори письменника до репертуару театру. За творами Жванецького, які письменник також виконував на телебаченні, створено численні спектаклі, видано книжки. Зокрема, він - автор збірок "Моя Одеса", "Рік за два" та інших.

Письменник помер 6 листопада 2020 року.

Читайте також: