Усі православні знають, що церква дозволяє поминати рідних у будь-яку зручну дату, по можливості не роблячи це у свята.

У дні Великого посту є три батьківські суботи на другому, третьому та четвертому тижнях Чотиридесятниці, встановлені спеціально для поминання померлих. А у передсвяткові дні вся увага віруючих вже зосереджена на спогадах про останні дні земного життя та страждання Христа.

Звичайно, немає жодної заборони на відвідування цвинтарів у передвеликодній період. Але богослужбове та молитовне життя настільки насичене, що навряд чи у віруючого на це знайдеться час без гострої потреби.

У сам Великдень відвідувати могили у християн теж не прийнято. Хоча саме цього дня у багатьох містах пускають спеціальні автобуси до цвинтарів. Ця традиція склалася за радянських часів, коли храми були закриті, але навіть далекі від віри люди відчували потребу утвердитись у надії на воскресіння. Похід на цвинтар у великодній період не гріх, і тим більше він не може, всупереч деяким забобонним уявленням, стати причиною якогось нещастя. Але важливо, щоб цей похід не був заміною походу до храму, а гіркі думки про смерть не затьмарили торжество життя.

Для відвідування могил померлих близьких встановлено окремий день – Радониця. Вона завжди припадає на вівторок другий після Світлого тижня. Це перший день, коли після перерви у храмах відновлюється служіння панахидів.

Читайте також:

Такої смакоти ви точно не куштували: рецепт простих бутербродів з буряковою намазкою та яйцем

У цю страву закохуються відразу: рецепт рулетиків з лавашу з консервованою рибою та плавленим сиром

Цей аромат розійдеться по всьому двору: рецепт ситної запіканки з макаронів з грибами та сосисками