Кожен досвідчений садівник знає, що тільки добре нагодовані та здорові кущі смородини можуть забезпечити сім'ю смачними та корисними ягодами. Саме тому, щоб улітку зібрати щедрий урожай, наприкінці травня – на початку червня потрібно приділити цим кущам трохи уваги.

Насамперед перед початком сезону плодоношення важливо провести обрізування кущів смородини. Так, на розрідженому чагарнику має залишитися після цієї процедури близько 12-15 гілок різного віку. Тільки в такому разі здорова рослина зможе правильно перерозподілити харчування з пагонів і дасть чудовий урожай.

Обов'язково видаляються всі гілки віком від 4-х років і старші – такі пагони перетягують харчування, але при цьому на них формуються дрібні та непоказні ягоди. Так само роблять зі слабкими пагонами, які ростуть у центрі чагарника, заважаючи освітленню крони та гілками, що лягають на землю.

Після обрізки фахівці радять уважно оглянути кущ. Якщо на гілках виявляться великі надмірно здуті бруньки, садівник має непросту боротьбу з нирковим кліщем. Цей шкідник вражає смородину та багато інших ягідних культур. Саме тому всі заражені елементи потрібно вчасно видаляти. Якщо вся втеча покрита такими нирками, її краще обрізати повністю.
Також до небезпечних шкідників смородини можна віднести:

• афіди;
• павутинні кліщі;
• гусениці.

А ще важливо пам'ятати, що кінець травня – початок червня для смородини та інших ягідних культур дуже важливий етап у житті – йде формування зав'язей, їх налив, і рослинам потрібне гарне харчування. Від азоту в цей період точно варто відмовлятися, а от щоб ягоди стали солодшими, підживлення має містити трохи більше калію.

Є сенс застосовувати комплексні мінеральні добрива чи натуральні органічні, такі як перегній чи компост.

І насамкінець, щоб ягоди смородини були великими, рослині потрібен рівномірний хороший полив. Грунт під кущем повинен бути промочений на глибину 10-15 сантиметрів. Тобто на добре сформований кущик, що плодоносить, знадобиться близько 50 літрів води! Якщо рослина не отримає потрібної кількості води, ягоди, навіть при хорошому підживленні, все одно будуть дрібними.

При цьому не можна допускати ситуацій, коли вода застоюється, оскільки це може спричинити гниття кущів.

Секрет досвідчених городників: які овочі потрібно полити кропив'яним настоєм і що це дасть

Де на городі потрібно посадити салат, щоб він виріс соковитим і не гірчив: секрет городників

У вас щелепа обвисне: за якою ціною в Україні почали продавати молоду черешню