Зібрати щедрий урожай томатів мріє кожен поважаючий себе дачник. Проте, далеко не завжди наші очікування відповідають реальності. Деколи томати дають урожай вкрай неохоче через банальні помилки.

Ґрунт із підвищеним рівнем кислотності

Ґрунт під томати потрібно вибирати пухке, з гарною проникністю для повітря та води, слабкою (pH 5,5-6,5) або нейтральною кислотністю, достатнім запасом поживних речовин.

А ось на кислому ґрунті отримати якісний урожай просто неможливо. Ще б пак, кислі ґрунти завжди сприяють зниженню імунітету рослин, роблять їх беззахисними перед атаками вірусів, грибків, хвороботворних мікробів.

Надто спекотне місце на городі

Якщо говорити про те, як правильно вирощувати помідори на вулиці у відкритому грунті, потрібно виходити з того, що ця рослина не любить тінь. Помідори категорично не можна садити на затемнених ділянках городу чи під деревами.

Разом з тим, на сильному сонці у томатів листя скручується, засихає, жовтіє і потім пропадає, і це відбувається у 90% випадках. Тому багато городників затіняють помідори сіткою. Головне, потрібно накривати не тільки верх, а й з боків, щоб сонячні промені не потрапляли.

Велика кількість азоту

Кожному городнику слід пам'ятати, що надлишок азоту завжди викликає у томатів занадто сильний вегетативний розвиток, тендітні стебла, листя темно-зелені та тендітні.

Насправді помідорам потрібно менше азоту та більше фосфору, щоб дати квіти, а потім і плоди. Рекомендується використовувати добрива, створені спеціально для томатів, або добрива з низьким вмістом азоту, високим вмістом фосфору та середнім або високим вмістом калію, щоб отримати щедрий урожай помідорів.

Попадання вологи на листя

Полив варто виробляти максимально акуратно, оскільки волога, що потрапила на листя, може завдати серйозної шкоди рослинам.

Ще б пак, щоб поставити на стіл красиві, соковиті та солодкі помідори, городникам треба потурбуватися, щоб майбутній урожай томатів не був знищений підступною фітофторою. Так, для розвитку цих грибів сприятливими умовами вважаються підвищена вологість за помірної температури, дощі, часті роси. У таку погоду грибок розвивається швидко, пожираючи і зелень, і плоди. Тому поливи проводяться під корінь.

густина

Навіть якщо вам хочеться виростити якнайбільше помідорів, кожному кущі варто давати достатню кількість особистого простору.

В іншому випадку почнуться проблеми з достатньою кількістю води, добрив та сонячного світла.

Читайте також:

Урожаю заздритимуть усі сусіди: як правильно підгодувати черешню, щоб збирати її відрами

Правило "чотирьох": що потрібно зробити, щоб полуниця виросла солодкою та запашною

Огірки виростуть солодкими і хрусткими: як правильно посадити насіння, не зіпсувавши їх