На поточному етапі в Україні відбувається інтенсивне обговорення та корекція нового законодавства щодо питань мобілізації.

На думку представниці партії "Слуга народу" Ольги Василевської-Смаглюк, у разі ухвалення цього законопроекту, необхідно буде виділити значні ресурси, оцінено понад 300 мільярдів гривень, для підготовки до наступної хвилі мобілізації.

Ольга висловлює побоювання щодо можливого збільшення вартості дня воєнних дій після ухвалення закону. «Після ухвалення закону день війни значно подорожчає. А в скарбниці що? Казна чекає на транш, якого досі немає. Як фінансувати мобілізацію? Насамперед, навести лад на митниці, де недоотримання сягає 22 мільярдів. Але і це не панацея. Адже це вистачить лише на 4,5 дні війни. Підвищення податків? Можливо, йтиметься про військовий збір. Підвищення інших податків призведе до тому, що зарплати заженуть у ще більшу тінь», — говорить політик.

У світлі цих обставин, вона порушує питання можливості збільшення податків задля забезпечення необхідних коштів. Проте висловлює побоювання щодо того, що підвищення податків може призвести до тіньової економіки та зменшення зарплат.

Ольга Василевська-Смаглюк звертає увагу на сфери державного сектору, держпідприємств та місцевих органів влади, де, на її думку, розміри зарплат іноді перебувають на високому рівні. Як ілюстрацію вона наводить приклад зарплатного фонду Вишгородського міського голови та його заступників, а також радників, який у грудні становив понад 700 тисяч гривень. «Якщо запровадити якийсь мобілізаційний збір із держсектора, де зарплати членів наглядових рад, керівників підприємств, народних депутатів, директорів усіляких департаментів, мерів міст та їх «радників» вищі за середню і обкласти таким збором, це теж сплатить нам кілька днів війни», — каже депутат і додає, що «боротьбу з корупцією ніхто не скасовував».

Читайте також: