У 2024 році Україна вперше відзначає Хрещення за новим стилем - 6 січня. Цього дня православні християни вшановують Таїнство Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Традиційно віруючі йдуть до церкви, щоб освятити воду, яку потім зберігають упродовж року. Однак що робити з торішньою освяченою водою, яку не встигли чи не зрозуміли використати?

Докладніше про те, що потрібно зробити з освяченою водою, яка залишилася з минулого року, читайте у нашому матеріалі.

Освячену воду можна зберігати багато років, проте священики не рекомендують цього робити, оскільки тривале зберігання може спотворити зміст цього обряду. Тому краще щороку приносити нову йорданську воду із церкви.

Якщо у вас залишилася освячена вода минулого року, важливо перевірити її на смак, колір та запах. На думку священика Михайла Секержинського, якщо вода не зіпсувалась, її можна випити, бажано на порожній шлунок після молитви. Не можна виливати її у водосток, оскільки це вважається оскверненням. Якщо вода зіпсувалася, можна вилити її в річку за течією або в будь-яке інше чисте водоймище, де немає людей і тварин.

Також не варто використовувати залишки йорданської води для поливу квітів, городу або приготування їжі. Освячену воду слід зберігати у закритій тарі біля ікон. У день Хрещення її використовують для окроплення будинку, а в інші дні можна пити по кілька чайних ложок на порожній шлунок після молитви.

Не рекомендується пити освячену воду безпосередньо з пляшки або банки, оскільки вона може швидко зіпсуватись через попадання слини. Якщо у вас мало залишилося йорданської води, її можна розвести чистою водою, і вона збереже своє освячення. Священники стверджують, що тривале зберігання освяченої води можливе завдяки щирим молитвам і благословенню Господа, а не виключно за рахунок іонів срібла, які потрапили до неї під час обряду освячення.

Читайте також:

Чоловік купив непотрібний старий сейф за 15 доларів. Те, що він знайшов усередині, здивувало всіх. Фото

Ось це пощастило не на жарт: чоловік знайшов 5 злитків золота у паливному баку радянського танка часів Другої світової

Скорочення предметів і не лише: що чекає на українських школярів. Важливі нові правила