Мати своє власне житло – мрія майже кожної людини та сім'ї. За допомогою програми пільгового кредитування "єОселя" це може стати реальністю для кожного українця.

Так, стало відомо, що 26 січня 2024 року набула чинності постанова Кабміну про низку змін щодо державної іпотечної програми "єОселя". Ще б пак, експерти серед недоліків програми довгий час називали високі перші внески, небажання продавців вторинки мати справу з гривнею та недостатню кількість варіантів на первинному ринку, тому зміни були дуже необхідні.

І ось стало відомо, що в Україні 2024 року заплановано видати 12 тисяч нових іпотечних кредитів за програмою "єОселя". Це набагато більше, ніж минулого року, пише Обозреватель .

Цей кредит надається терміном до 20 років з мінімальним початковим внеском 20%.

І справді, завдяки програмі "єОселя" ринок житла в Україні суттєво пожвавився. Так, завдяки їй на ринку нерухомості з'явився новий тип покупця – представники пільгових категорій та населення з низьким та помірним рівнем доходу.

Зазначимо, що українці можуть отримати пільговий іпотечний кредит під 7% річних, якщо вони відповідають таким вимогам:

  • вік від 18 до 70 років (включно);
  • платоспроможність;
  • відсутність у особи та членів її сім'ї діючих пільгових державних іпотек та лізингу;
  • не належать до осіб під санкціями та не перебувають у реєстрі олігархів;
  • не мають у власності понад законодавчо визначений мінімум - має бути не більше 52,5 квадрата нерухомості у власності (плюс 21 квадрат на кожного члена вашої родини).

У той самий час ставка у 3% річних доступна лише окремих категорій: військовослужбовців, медичних, педагогічних і науковців.

Зазначимо, що не можна отримати кредит на:

  • житловий будинок, прийнятий в експлуатацію раніше, ніж за 10 років до дати укладення договору, якщо такий об'єкт нерухомості розташований у Києві або в обласному центрі;
  • житловий будинок, прийнятий в експлуатацію раніше ніж за 3 роки до дати укладання договору іпотеки, для ВПО та інших громадян, які не мають житла, або житло яких менше за передбачену законодавством норму;
  • майнові права на житловий будинок, що будується;
  • житловий будинок, розташований на земельній ділянці, яка не відноситься до земель житлової та громадської забудови;
  • дачний чи садовий будинок.

В уряді впевнені: якщо забудовники відчують зростання попиту і активніше будуватимуть, це стимулюватиме розвиток економіки, оскільки будівництво дає чимало робочих місць, підтримує виробництво матеріалів тощо.

Читайте також:

Все дуже серйозно: у країнах Балтії терміново готуються до нападу Росії, вже будують бункери

Готуйте гроші: комусь доведеться заплатити збільшений податок на нерухомість. Роз'яснення

Помста росіян: Софія Ротару може втратити свою нерухомість через підтримку українців