Сьогодні, 18 лютого, православна церква відзначає день пам'яті двох святих – святителя Агапія та святителя Лева I Великого.

Детальніше про день 18 лютого, його історію, традиції, прикмети та заборони читайте в нашому матеріалі.

Церковне свято, фото: youtube.com
Церковне свято, фото: youtube.com

Святитель Агапій був папою Римським у 535-536 роках. Він походив зі знатного роду Аніцієв, який дав Риму безліч пап. Після смерті святителя Іоанна II Агапій був висвячений у тата. Він присвятив себе церковній реформі, відновлюючи храми, які постраждали від готської війни. Також він підтримував місіонерську діяльність серед франків та готовий. Святитель Агапій помер 22 листопада 536 року і був похований у базиліці святого Петра.

Святитель Лев I Великий був папою Римським у 440-461 роках. Він став першим татом, удостоєним титулу "великий". Лев I активно захищав православну віру від єресей монофізитів та несторіан. Він також прославився тим, що зустрівся з Аттілою та врятував Рим від руйнування. Папа Римський Лев I залишив по собі безліч проповідей та послань, що містять його богословське вчення. Він помер у 461 році і був похований у Ватикані. Православна церква шанує його як святителя та сповідника.

Народні прикмети 18 лютого:

  • Червоний схід сонця 18 лютого віщує снігопад.
  • Яскраві зірки на небі 18 лютого – до швидкого похолодання.
  • Пухнасті хмари на небі 18 лютого – до теплої погоди.

Що не можна робити 18 лютого:

  • У цей день 18 лютого наші пращури намагалися не сумувати, адже вважалося, що інакше весь рік буде прожитий у поганому настрої.
  • Не рекомендується носити одяг темного кольору, щоб не спричинити лихо.
  • Також 18 лютого не варто лінуватися.

Що можна робити 18 лютого:

  • 18 лютого у народі називали днем ​​вівсянки – жовтої пташки, яка вважалася провісницею весни. Цього дня намагалися одягнути будь-яку річ жовтого кольору, щоби вона принесла щастя.
  • Побачити вівсянку 18 лютого – до благополуччя та успіху найближчим часом.

Загалом, 18 лютого – день, наповнений духовним змістом та народними прикметами. Вшануйте пам'ять святих Агапія та Лева I, а також прислухайтеся до мудрості предків, щоб день пройшов благополучно та щасливо.

Читайте також:

Безсоння гарантовано: 6 речей, які потрібно терміново винести зі спальні

Не викликайте лиха: названі речі, які в жодному разі не можна тримати в спальні

Спатимете як немовля: 5 кімнатних рослин, які покращують сон і позбавляють безсоння