Ніхто не заперечуватиме, що огірки вирощуються українцями на дачах та городних ділянках повсюдно. Ще б пак, цей овоч складається більш ніж на 90% з води, яка сприяє швидкій регенерації клітин та омолодженню всього організму. Ось тільки щоб культивація огірків була успішною, потрібно знати, як їх правильно вирощувати.

Всі досвідчені городники знають, що насіння огірків відмінно проростає у відкритому ґрунті. Однак ті, хто хоче отримати більш ранній урожай, вирощує через розсаду.

Ідеально розсаду висаджувати на грядку, коли ґрунт прогріється до +15 градусів. Оптимальними термінами є кінець травня – початок червня.

Перед посадкою рекомендується відсортувати порожнє та деформоване насіння огірків. Для цього посівний матеріал опускають у слабосолоний розчин на 10 хвилин, після чого міцне насіння опуститься на дно, а дефектне спливе.

Земля для огірків повинна бути нейтральною (не кислою!), пухкою та повітропроникною, багатою мінералами та іншими корисними речовинами.

Відмінний ґрунт для посадки огірків – це земля після томатів, кукурудзи, картоплі. Найоптимальніші попередники для огірків - бобові (горох або квасоля) - ці рослини віддають у ґрунт азот.

А ось погані попередники для огірка – гарбузи (кабачки, патисони) та баклажани. Крім того, не любить огірок рости поряд з капустою.

Найбільш сприятливий полив для цієї культури – помірний у вечірній час теплою водою.

Правила вирощування хрустких огірків
Правила вирощування хрустких огірків

Перше підживлення огірків потрібно проводити відразу після появи сходів, що допоможе сформувати здоровий корінь та міцні стебла. Для цього застосовують розчин сечовини (1 ч.л. на 3 л води) використовуючи 200 мл розчину під кожну рослину. За тиждень можна підгодувати фосфатом, розвівши 1 ч.л. нітрофоски та 1 ст.л. деревної золи розводять у 3 л води.

Підживлення у червні прискорюють ріст кущів і наближають плодоношення. Готують розчин з 10 л коров'яку, 40 г суперфосфату та 10 г сульфату калію. На 1 кущ використовують 200 г такого розчину

У липні, коли огірки дають перші плоди, вперше вносять 1 ст.л. нітрофоски, розведену в 10 л води. Через 2 тижні підгодовують настій коров'яку (0,5 л на 10 л води), до якого можна додати 1 ст.л. сульфату калію, що сприяє швидкому розподілу поживних компонентів по всій рослині.

Підживлення у серпні також необхідні, щоб не знижувалася врожайність кущів. У цей період у ґрунті калію стає дедалі менше. В цьому випадку можна скористатися деревною золою. Також кущі можна підгодувати суперфосфатом із розрахунку 50 г на 1 кв.м.

При цьому важливо пам'ятати, що захоплюватися підживленням цукру не варто, адже надмірна кількість солодкого сиропу для підживлення може призвести до дисбалансу рН ґрунту, сприяти росту грибків та залучати шкідників.

Читайте також:

Що в жодному разі не можна садити поряд з огірками, щоб не зіпсувати весь урожай

Огірки виростуть гіркими: чим їх у жодному разі не можна підгодовувати

Знищите весь урожай: що ні в якому разі не можна садити поряд з огірками