По всій Росії 6 березня почали перевіряти систему оповіщення громадян щодо небезпеки. У всіх містах звучали сирени, і тільки в Санкт-Петербурзі влада відзначилася.

У ніч проти 18 січня 2024 року українські безпілотники вперше з початку спецоперації атакували Ленінградську область. Якщо вірити російським чиновникам, тоді безпілотник, збитий у Петербурзі над Вугільною гаванню, впав у Фінській затоці і не завдав жодних ушкоджень.

Чергова атака на Санкт-Петербург відбулася 2 березня. Чиновники міської мерії заявили, що одразу сім БПЛА намагалися атакувати підприємство з розробки та збирання морських торпед. За їхніми словами, подібна ситуація сталася і в ніч проти 31 січня, коли безпілотник упав на нафтопереробний завод "Невський мазут".

Враховуючи все, що відбувається, не дивно, що напередодні в Петербурзі вирішили перевірити систему оповіщення населення. Ось тільки під час перевірки регіональної системи оповіщення населення (РСОН) у Санкт-Петербурзі 6 березня 2024 року замість сирени з гучномовців пролунав полонез із опери "Євгеній Онєгін" Петра Чайковського.

"Ідея, звичайно, прикольна, але оперативні служби попереджають - музика Петра Ілліча безсмертна, а жителі міста - ні. При звуках полонезу з "Євгена Онєгіна" треба не сідати і кайфувати, а шукати укриття", - написали адміністратори деяких російських телеграм-каналів. , коментуючи такий вибір "оповіщення про небезпеку"

Відомо, що перевірка відбулася з 10:40 до 10:46, були включені вуличні гучномовці та засоби оповіщення підприємств, задіяні теле- та радіоканали, термінали інформування та оповіщення ГУ МНС Росії по Петербургу, СМС-повідомлення: ! Прохання зберігати спокій!".

Як зазначила влада міста, результати комплексної перевірки дозволять надалі вжити необхідних заходів для підтримки у готовності РСОН та більш ефективно визначити основні напрямки розвитку.

"Досягнуті результати щодо розвитку РСОН у 2023 році дозволили збільшити охоплення населення, яке перебуває в зоні дії технічних засобів оповіщення (сирени, потужні акустичні пристрої), задіяних в автоматизованому режимі, до 81%. За підсумками проведення минулого року комплексних перевірок готовності за участю фахівців Головного управління МНС Росії по Санкт-Петербургу, РСЗН оцінюється як "готова до виконання завдань", - цитує прес-служба адміністрації міста віце-губернатора Станіслава Казаріна.

Читайте також:

"Усього кілька хвилин": у Повітряних силах розповіли цікаві речі про повітряні тривоги, пов'язані з російськими МіГ

Чи можна запізнитися на роботу, коли оголошено повітряну тривогу: адвокат дав відповідь

Так солодко ви ще не спали: як налагодити сон після повітряних тривог та стресів