У ніч на 16 березня 2024 року дрони СБУ атакували три заводи в Самарській області.

Нічна атака на російські НПЗ була результативною. Ударні дрони СБУ відпрацювали ще трьома нафтопереробними заводами "Роснефти" в Самарській області. Йдеться про Новокуйбишевське, Куйбишевське та Сизранське НПЗ. Сумарно ці заводи переробляють на рік близько 25 млн. тонн нафти, а це майже 10% усієї нафтопереробки Росії.

Все почалося близько 6-ї ранку за місцевим часом. Перший дрон атакував територію Сизранського НПЗ, де спалахнула одна з установок нафтопереробного заводу на території 500 квадратних метрів. За свідченням очевидців, у перші хвилини пожежі до місця НП прибуло понад 10 одиниць пожежної техніки, а потім транспорт продовжував прибувати.

Локалізувати відкрите горіння рятувальники змогли лише до 9-ї ранку, і лише о 13:25 пожежники змогли повідомити про ліквідацію відкритого горіння. Щоправда, на той момент пожежа ще не була погашена: проводилися заходи щодо повної ліквідації пожежі. Час остаточної ліквідації пожежі на СНПЗ поки не повідомляється.

А ось на Новокуйбишевському НПЗ із загорянням впоралися за півгодини.

Ось як прокоментував атаки БПЛА на промислові підприємства регіону губернатор Дмитро Азаров.

"Сьогодні вранці здійснено атаку БПЛ на Сизранський НПЗ і спробу атаки на Новокуйбишевський НПЗ. У результаті на території Сизранського НПЗ сталося загоряння установки з переробки нафтопродуктів. За попередніми даними, постраждалих немає. Спроба атакувати НПЗ у Новокуйбишевську припинена," заявив він журналістам.

Зазначимо, що НПЗ у Новокуйбишевську та Сизрані далеко не перші заводи регіону, на яких сталися НП за останні два роки.

Так, 28 липня 2023 року в одному із цехів Куйбишевського нафтопереробного заводу (КНПЗ) стався вибух. Як заявив депутат Держдуми Олександр Хінштейн, СВУ міг закласти співробітник підприємства. Він працював електриком і того дня прийшов на зміну з пакетом, а пішов уже без нього.

Підозрюваним виявився 42-річний уродженець України Сергій. Його затримали на кордоні із Казахстаном.

Трохи згодом з'ясувалося, що СВУ було не одне, а цілих три. Збитки від диверсії склали близько 30 мільйонів рублів.

Читайте також:

Україна вже зможе зупинити Путіна: що розповів Байден

Критикував Путіна: раптово зупинилося серце відомого режисера

Путіна вже оголошують президентом, оголосивши дострокове голосування: подробиці скандалу