Литва розглядає способи надання допомоги Україні у репатріації чоловіків призовного віку, які мають українське громадянство та проживають за кордоном. Цю думку поділяють і президент Литви Гітанас Науседа, і прем'єр-міністр Інгрід Шимоніте, повідомляє LRT.

Прем'єр-міністр Шимоніте визнає важливість підтримки Києва у цьому питанні, але наголошує на необхідності обговорення певних заходів на рівні Євросоюзу.

Вона пропонує вивчити можливості забезпечення того, щоб люди виконували свій мобілізаційний обов'язок або були звільнені від нього під час розгляду питання про продовження дозволу на тимчасове проживання. Шимоніте наголошує на необхідності ширшої співпраці, враховуючи дію механізмів тимчасового захисту українських громадян у ЄС.

Також президент Науседа наголошує на важливості мобілізаційних зусиль в Україні, наголошуючи на потребі країни в адекватних коштах та інструментах для здійснення цього процесу. Він виступає за всебічну співпрацю з Україною з усіх напрямків.

Мобілізація: скрін з відео
Мобілізація: скрін з відео

"Ми маємо співпрацювати з Україною у всіх сенсах", - заявив президент Литви.

Крім цього, за даними Департаменту міграції, станом на квітень 2024 року дозвіл на проживання в Литві мають понад 29 тисяч українських чоловіків призовного віку. Проте нині Литва згідно із законом не зобов'язана допомагати Україні у її мобілізаційних зусиллях.

Евеліна Гудзинська, керівник Департаменту міграції Литви, пояснює, що будь-яка відповідь, якщо її вважатиме за необхідне, буде політичним рішенням, а не юридичною вимогою литовського законодавства.

Читайте також:

Трамп розповів, чому йому подобається Зеленський: "Ця війна добігла кінця..."

Трамп виконає свою обіцянку закінчити війну в Україні: що розповів президент Польщі Анджей Дуда

Число біженців з України становитиме 10 мільйонів людей: що кажуть у Німеччині, якщо Україна програє війну