Група археологів виявила зосередження давно втрачених міст у тропічних лісах Амазонії, які були заселені приблизно 2,5 тисячі років тому близько 10 тисяч фермерів.

Докладніше про те, що вчені знайшли долину загублених міст, у яких люди жили тисячі років тому, інформує The Guardian.

Звіти про результати досліджень команди археологів було опубліковано у журналі Science. Понад два десятиліття тому дослідники помітили низку земляних курганів та похованих доріг в Еквадорі, як повідомляє видання The Guardian.

Недавнє картографування географічних об'єктів з використанням лазерних датчиків показало, що ці місця були частиною мережі поселень і доріг, розташованих у лісистих передгір'ях Анд.

"Це була втрачена долина міст, і це неймовірно", – підкреслив Стівен Ростейн, французький археолог.

У ході дослідження команда археологів зосередилася на двох великих поселеннях – Сангай та Кіламопі. Там були виявлені кургани, організовані навколо центральних площ, а також кераміка, прикрашена фарбою та вирізними лініями, а також великі глеки із залишками традиційного кукурудзяного напою чича.

Житла та парадні будівлі знаходилися на земляних насипах та оточували сільськогосподарські поля з дренажними каналами. Найбільші дороги мали ширину 10 метрів і сягали 10-20 кілометрів.

Дослідники встановили, що населення цих поселень жило між 500 роком до нашої ери та 300-600 роками нашої ери. Цей період збігається з часом існування Римської імперії у Європі.

Хоча складно оцінити точну кількість жителів, вчені вважають, що на цій території проживало не менше 10 тисяч осіб, а в піку розвитку їх чисельність могла досягати 15–30 тисяч осіб, що можна порівняти з приблизним населенням Лондона в римські часи, зазначив французький археолог Антуан Дорісон. , співавтор дослідження.

Археолог Хосе Іріарте з Університету Ексетера (Великобританія) зазначив, що для створення доріг та тисяч курганів була потрібна складна система організованої праці.

"Інки та майя будували з каменю, але люди в Амазонії зазвичай не мали його для будівництва – вони будували з глини. Амазонку часто вважають "недоторканою пустелею", де проживали лише невеликі групи людей. Але нещодавні відкриття показали нам, наскільки складніше насправді минуле", – додав Іріарте.

Скріншот з мережі

Читайте також:

Чоловік купив непотрібний старий сейф за 15 доларів. Те, що він знайшов усередині, здивувало всіх. Фото

Ось це пощастило не на жарт: чоловік знайшов 5 злитків золота у паливному баку радянського танка часів Другої світової

Скорочення предметів і не лише: що чекає на українських школярів. Важливі нові правила