5 лютого за новим церковним календарем православні згадують святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського, і мученицю Агафію, одну з найбільш шанованих ранньохристиянських святих.

У святого Феодосія просять про зцілення різних захворювань, особливо онкологічних - біля мощей святителя відбувалися різні чудотворення. Моляться Феодосію про захист від наклепу, ненависті, вирішення складних сімейних ситуацій. Також Феодосія Чернігівського просять про зміцнення розуму дітей.

А от у народі 5 лютого - день Агафії Скотниці.

Відомо, що свята мучениця Агафія постраждала через свою віру в Христа 251 року. Вона народилася в багатій і благородній родині в місті Панорм (нині Палермо) на Сицилії і була дуже красива. Міський префект Квіціан поклав на неї око і вирішив спокусити її вбранням і розвагами, однак Агафія залишилась вірною Богу, тому і зазнала жорстоких мук. За наказом градоначальника дівчину схопили і відправили в будинок розпусти, а потім кинули до темної в’язниці. На ранок її роздягли, прив’язали до дерева оголену і жорстоко побили, а груди вирізали.

Мучениця стікала кров'ю, коли їй з'явився апостол Петро з ангелом. Він зцілив її рани і відчинив двері, але Агата відмовилася тікати, щоб за це не покарали охоронців. Святу спалили на багатті і, за переказами, в той самий момент почався землетрус, якого дуже злякалися жителі. Вони думали, що це Господь їх карає за святу мученицю.

Коли місцеві жителі дізналися про смерть Агафії, то прийшли в темницю, забрали її тіло, щоб з честю поховати. Раптом підійшов до них юнак і з ним 100 прекрасних отроків, та поклав в труну до дівчини дощечку з написом: “Непорочний розум, добровільна жертва Богу, і отечеству порятунок”, а тоді став невидимим. І зрозуміли люди, що це був ангел Божий.

А Кінтіан разом зі своїми воїнами пішов в Панорм, щоб заволодіти багатствами Агафії. По дорозі вони переправлялися через річку, де всі і померли. Довго його тіло шукали та не знайшли.

Ще через рік після смерті святої на Сицилії прокинувся вулкан Етна - жителі стали старанно молитися Агаті про порятунок, і лава не дійшла до міста.

Відтоді святу шанують як захисницю від пожеж і повеней, покровительку житла і домашньої худоби, насамперед - корів.

За традицією цього дня в католицьких і православних храмах освячували хліб із сіллю, якими потім годували домашніх тварин, щоб ті не хворіли, і зберігали в будинку як оберіг від пожежі. Також на Агафію було заведено поминати померлих родичів і відвідувати їхні могилки.

За старих часів цього дня було заведено робити прибирання в хлівах, клітках і сараях, де живуть домашні тварини. Кім того, наші предки намагались не відпускати тварин, зокрема собак і котів, гуляти без прив'язі, особливо цього дня.

А ще в Агафіїн день слід утриматись від стрижки волосся та відвідування перукарень.

Прикмети цього дня говорять про погоду навесні та влітку:

  • мороз цього дня - весна буде ранньою, а літо - сухим і спекотним;
  • якщо немає снігу - літо буде посушливим;
  • тепла погода видалася - холодів більше не буде.

Читайте також:

Життя обірвалося на фронті: не стало відомого українського спортсмена, чемпіона світу та Європи

Путін проговорився, що Росія перетворюється на стару і нікому не потрібну країну. Нарешті дійшло

Російські танки перетворюватимуться на попіл: ось що Естонія передала Україні

Вони збивають усе: Зеленський зробив важливу заяву про системи ППО. Україна цього довго чекала